Publikováno: 28.03.2024 Autor: Hana Nova
Určitě každý z Vás má zaručený recept na beránka, nádivku či mazanec. Co tentokrát zkusit ten od nás?
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Vedle toho jsou Velikonoce obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara, které s náboženským svátkem souvisejí jen volně.
Ať už slavíte Velikonoce jakkoli nabízíme dva recepty. Hlavičku - nádivku z mladých zelených bylinek určitě dělá mnoho z vás a určitě máte svůj zaručený recept. Protože všude raší mladé kopřivy, které jsou plné vitamínů, minerálních látek a enzymů, které naše tělo po zimě potřebuje více než kdy jindynabízíme recept na nádivku nebo si z nich udělat pomazánku:
Kopřivová pomazánka:
· 4 ředkvičky
· 1 tofu natural
· 1 hrst mladých kopřiv
· 1 lžička lahůdkového droždí
· špetka soli
Ředkvičky nakrájíme (nastrouháme) na tenké plátky a smícháme se všemi ostatními ingrediencemi a namažeme na dobrý žitný kváskový chléb.
Většina z nás na Velikonočním stole má buď mazanec či beránka. Tak i tady nabízímetrochu jinou variantu:
Makový beránek s mrkví
· 2,5 hrníčku špaldové mouky
· 3/4 hrníčku mletého máku
· 1/2 hrníčku cukru (třtinového)
· 1/2 hrníčku mléka
· 1/2 hrníčku vody
· 1/2 hrníčku řepkového oleje
· 2 vejce
· 1 mrkev
· 1 vanilkový lusk
· 1 lžička citrónové kůry
· 1 lžička kypřícího prášku (bez fosfátu)
V misce smícháme mouku, najemno nastrouhanou mrkev, kypřící prášek a mák. Pak přidáme rozemletá semínka vanilky a nastrouhanou citrónovou kůru. V druhé misce utřeme vejce s cukrem, přidáme mléko, vodu a nakonec olej. Poté tekutou směs vmícháme do sypké. Vypracované těsto vlijeme do předem máslem vymazaná a moukou vysypané formy. Přiklopíme horní částí a dáme do předehřáté trouby na 180°C na cca50-60 minut.
Dobrou chuť FP