Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Tradičně - netradičně na Velikonoční stůl

Publikováno: 28.03.2024     Autor: Hana Nova

Určitě každý z Vás má zaručený recept na beránka, nádivku či mazanec. Co tentokrát zkusit ten od nás?


Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Vedle toho jsou Velikonoce obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara, které s náboženským svátkem souvisejí jen volně.

Ať už slavíte Velikonoce jakkoli nabízíme dva recepty. Hlavičku - nádivku z mladých zelených bylinek určitě dělá mnoho z vás a určitě máte svůj zaručený recept. Protože všude raší mladé kopřivy, které jsou plné vitamínů, minerálních látek a enzymů, které naše tělo po zimě potřebuje více než kdy jindynabízíme recept na   nádivku nebo si z nich udělat pomazánku:

Kopřivová pomazánka:

·      4 ředkvičky

·      1 tofu natural

·      1 hrst mladých kopřiv

·      1 lžička lahůdkového droždí

·      špetka soli

Ředkvičky nakrájíme (nastrouháme) na tenké plátky a smícháme se všemi ostatními ingrediencemi a namažeme na dobrý žitný kváskový chléb.

 

Většina z nás  na Velikonočním stole má buď mazanec  či beránka. Tak i tady nabízímetrochu jinou variantu:

Makový beránek s mrkví

·      2,5 hrníčku špaldové mouky

·      3/4 hrníčku mletého máku

·      1/2 hrníčku cukru (třtinového)

·      1/2 hrníčku mléka

·      1/2 hrníčku vody

·      1/2 hrníčku řepkového oleje

·      2 vejce

·      1 mrkev

·      1 vanilkový lusk

·      1 lžička citrónové kůry

·      1 lžička kypřícího prášku (bez fosfátu)

V misce smícháme mouku, najemno nastrouhanou mrkev, kypřící prášek a mák. Pak přidáme rozemletá semínka vanilky a nastrouhanou citrónovou kůru. V druhé misce utřeme vejce s cukrem, přidáme mléko, vodu a nakonec olej. Poté tekutou směs vmícháme do sypké.  Vypracované těsto vlijeme do předem máslem vymazaná a moukou vysypané formy. Přiklopíme horní částí a dáme do předehřáté trouby na 180°C na cca50-60 minut.

 

Dobrou chuť  FP

Nejnovější články

Ceny zmrzlin opět rostou

Letošní zmrzlinová sezóna se opět prodraží, a to jak u kopečkové zmrzliny v…

Černé olivy pod drobnohledem: barva, sůl a (ne)čekané železo 

Černé olivy, oblíbená součást mnoha pokrmů, skrývají za svou barvou a chutí…

Minerální vody pod lupou: jak vybrat tu správnou a nepřestřelit s bublinkami

Minerální voda může pitný režim zpestřit, ale při nesprávném výběru i ublížit.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?