Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Už umíme změřit i křupavost potravin!

Publikováno: 19.06.2020     Autor: FÉR potravina

Napadlo vás někdy změřit křupavost potravin? Ne? Vědce Mendelovi univerzity ano, a tak se teď mohou potraviny porovnávat také na základě křupavosti.


Nejdůležitější je křupavost u pochutin jako jsou chipsy, sušenky či oplatky. S časem se křupavost u jednotlivých potravin mění, proto se výrobcům hodí tuto informaci znát a pozorovat, aby tak mohli vyladit svou recepturu.

A jak měření probíhá? Vědci v Brně vyvinuli přístroj, který sleduje míru akustické odezvy, takže se křupavost testuje nejen na běžně slyšitelné úrovni, ale i na výrazně vyšších frekvencích než jaké dokážeme rozeznat.

Tento přístroj a jeho vyhodnocení křupavosti potravin by tak v budoucnu mohlo doplnit již známé metody hodnotící jakost potravin.

Zdroj: http://mendelu.cz/32757n-krupavost-potravin-lze-merit-diky-novemu-pristroji



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Kam ještě na jahody?

Máte rádi jahody tak jako my? A chtěli byste zjistit, kde je ještě mají?

Zázrak jménem brambora!

Potravina, kterou všichni známe, je běžně dostupná a přesto netušíme, jak a…

Riziko z potravin - hlásí SVS!

Varování před nebezpečnou sýrovou pomazánkou.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?