Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Už umíme změřit i křupavost potravin!

Publikováno: 19.06.2020     Autor: FÉR potravina

Napadlo vás někdy změřit křupavost potravin? Ne? Vědce Mendelovi univerzity ano, a tak se teď mohou potraviny porovnávat také na základě křupavosti.


Nejdůležitější je křupavost u pochutin jako jsou chipsy, sušenky či oplatky. S časem se křupavost u jednotlivých potravin mění, proto se výrobcům hodí tuto informaci znát a pozorovat, aby tak mohli vyladit svou recepturu.

A jak měření probíhá? Vědci v Brně vyvinuli přístroj, který sleduje míru akustické odezvy, takže se křupavost testuje nejen na běžně slyšitelné úrovni, ale i na výrazně vyšších frekvencích než jaké dokážeme rozeznat.

Tento přístroj a jeho vyhodnocení křupavosti potravin by tak v budoucnu mohlo doplnit již známé metody hodnotící jakost potravin.

Zdroj: http://mendelu.cz/32757n-krupavost-potravin-lze-merit-diky-novemu-pristroji

Nejnovější články

„Kojení vs. marketing: Co odhalila česká analýza NetCode?“

Propagace umělých náhrad mateřského mléka často neodpovídá mezinárodnímu kodexu…

Zahraniční test: Pražená mletá káva

Členové Německé spotřebitelské organizace Stiftung Warentest připravili jeden z…

Bezlaktózové neznamená méněcenné: Pravda o živinách

Stále více lidí sahá po bezlaktózových výrobcích, ať už kvůli intoleranci, nebo…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?