Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Veřejná diskuze EFSA

Publikováno: 10.05.2019     Autor: FÉR potravina

Sice to není úplně o potravinách ?, ale v konečném důsledku ano. EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) vyhlašuje veřejnou diskuzi o zavádění příkrmu do výživy kojenců.


Plně kojit do půl roku. Kojit do roku nebo tří? A kdy a čím začít dokrmovat kojence? To jsou neustále se vracející otázky.

V současnosti právě k otázce příkrmů – tedy jaké a kdy – otevřela EFSA(Evropský úřad pro bezpečnost potravin) veřejnou diskuzi. Připomínky a podměty k  zveřejněnému návrhu vědeckého stanoviska vypracovaného metodou systematického zkoumání a následné meta-analýzy dat lze zasílat do 29.5.2019. Postup a formuláře najdete zde.

A abyste věděli, nad čím bychom se měli nejvíce zamyslet, tak hlavní závěry stanoviska jsou:

- Vhodný věk pro zavedení příkrmů do diety závisí na vývoji kojence, a to zejména u nedonošených dětí. U většiny kojenců je vhodný věk 3-4 měsíce a 6 měsíců.

- Většina kojenců nepotřebuje příkrmy z výživového hlediska až do věku zhruba 6 měsíců, s výjimkou kojenců ohrožených nedostatkem železa.

- Nejsou důkazy, že brzké zavedení do diety potenciálně alergenních potravin, jako jsou vejce, cereálie, ryby či arašídy, zvyšuje riziko rozvoje alergií u dětí.

- Nejsou důkazy o přínosech ani nežádoucích efektech potravin obsahujících lepek při jejich zavedení do diety před 6. měsícem věku dítěte

Zdroj: EFSA

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?