Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Veřejné zabijačky!

Publikováno: 03.02.2020     Autor: Slunew

Chcete v rámci masopustu nebo jen pro oživení tradic provést VEŘEJNOU zabijačku? tak pozor, není to tak jednoduché!!!


Vzhledem tomu, že přichází doba masopustu a s ním také zabijačky a vepřové hody, považuje Státní veterinární správa (SVS) za vhodné připomenut některá pravidla, která se k zabijačkám, ale také ke správnému uvádění masa a masných výrobků na trh, vážou.

Především je nutné upozornit na to, že pořádání tak zvané veřejné zabíjačky jako atrakce, je podle veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání nepřípustné. Rovněž pořádání vepřových hodů v restauracích s vystavením jatečně opracovaného těla prasete před provozovnou (restaurací) odporuje zákonu. Vystavení jatečně upraveného těla poraženého zvířete mimo provozovnu nelze chápat jako zpracování masa v rámci potravinářského provozu. Maso a výrobky z tohoto zvířete nelze uvést na trh, jelikož zpracování neprobíhá v potravinářském provozu (např. v restauraci). Taková surovina není chráněna před kontaminací z vnějšího prostředí a existuje zde nebezpečí ohrožení zdraví spotřebitelů. Surovinu po jejím vystavení mimo restauraci již nelze zpracovat v provozovně potravinářského podniku a výrobky z ní musí být zlikvidovány v asanačním podniku.

SVS také připomíná, že samotné porážení prasat lze provádět pouze na schválených jatkách nebo v rámci domácí porážky. Domácí porážka může být provedena pouze v domácnosti chovatele, produkty jsou pak pro spotřebu osoby tvořící domácnost chovatele nebo pro tzv. osoby blízké.

Převzato od: SVS



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Test piv

Český národ pivo miluje - jsme národem pivařů. Ale víme, co všechno se dá v…

Kam ještě na jahody?

Máte rádi jahody tak jako my? A chtěli byste zjistit, kde je ještě mají?

Zázrak jménem brambora!

Potravina, kterou všichni známe, je běžně dostupná a přesto netušíme, jak a…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?