Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Výroba domácího jogurtu

Publikováno: 20.05.2010     Autor: Neznámý


Výroba domácího jogurtu není žádná věda a zvládne to uplně každý. A proč to vlastně dělat, když si můžete jogurt koupit už hotový v prodejně ? Důvody může mít každý jiné, tady jsou ty naše:

  • vyrobíme si kvalitní bioaktivní jogurt s naprosto jasným složením ( bez konzervantů, sladidel, zahušťovadel a dalších "dobrot" )
  • ušetříme životní prostředí ( nejsou potřeba plastové kelímky )
  • ušetříme pěněženku ( cena doma vyrobeného 200ml jogurtu jsou cca. 4 Kč )
  • ale především, je to zábava a z každé várky jogurtu máme radost, jak se skvěle povedla

Co budeme na výrobu jogurtu potřebovat ?


Především jogurtovač, bez něj výrobu nemá cenu zkoušet, jelikož jogurtové bakterie jsou velmi vybíravé a pro svůj růst potřebují stálou teplotu, cca. 40C. To je právě účel jogurtovače, těžko bychom tyto podmínky doma jinak dodržely. Dále jsou potřeba skleničky, většinou jsou součástí balení jogurtovače, ideální je počet 6 skleniček po 200 ml - to nám vyjde přesně na litr mléka. Dále to bude zmíněný litr mléka, nejlépe plnotučného, ideálně přímo od kravičky - pokud máte poblíž automat na mléko. Možných nemocí z mléka se bát nemusíte, protože součástí výrobního procesu jogurtu je i pasterace, viz níže.

Jako hlavní ingredience ovšem patří samotný jogurt. Ten slouží jako výchozí základ ze kterého získáme jogurtové bakterie, které svým množením v mléce v jogurtovači jogurt vytvoří. Vhodné jsou pouze jogurty bílé s aktivními kulturami. Určitě nejsou vhodné jogurty ovocné nebo jakkoli slazené apod. Ideální je selský jogurt, který zraje přímo v kelímku, kde je jistota, že živé bakterie opravdu jsou. Pokud použijete jako zaáklad jogurt nekvalitní, může se také stát, že po vaší snaze získáte jen ohřáté mléko, v lepším případě s jogurtovými hrudkami.

Takže to shrneme

  • jogurtovač (dříve byl u nás dobře dostupný český jogurtovač ETA, nyní je možné koupit i podobné od jiných výrobců, cena se většinou pohybuje kolem 500 - 800 Kč)
  • 6ks skleniček s víčkem
  • menší hrnec na ohřátí mléka
  • větší hrnec na vodu, pro sterilizaci a následné ochlazení mléka v menším hrnci
  • malý ruční mixér nebo vidličkou na rozmíchání jogurtu v mléce
  • naběračku pro nalévání mléka do skleniček
  • teploměr ( není nezbytný, ale hodí se )
  • jogurt ( bílý s živou kulturou nebo náš doma již vyrobený )

Postup přípravy jogurtu


Do velkého hrnce nalejeme 2-3 litry vroucí voudy (ideálně již ohřáté ve varné konvici - ušetříte elektrickou energii i čas) a vložíte vyvařit již umyté skleničky, víčka, naběračku a pracovní část mixéru. Zkrátka všechno, co přijde do kontaktu s naočkovaným mlékem. Jak jsem již psal, jogurtové bakterie jsou vybíravé a mají rády čisté prostředí.

Do malého hrnce nalejeme mléko a na menším stupni či ohni začneme mléko ohřívat. Nemělo by dosáhnout varu, ale zhruba 80 stupňů Celsia. Když máte k dispozici teploměr, je o dost jednodušší poznat správnou teplotu.
Správnou teplotu můžete při troše cviku poznat i bez teploměru, stačí, když budete pomalu mléko ohřívat a ve chvíli, kdy z něj začne stoupat pára je vhodná chvíle k vypnutí vařiče. Sám to dělám tak, že sáhnu na vnější stranu hrnce a pokud na něm již neudržím ruku, tak je teplota správná ( sice je tato metoda subjektivní, ale poměrně funkční - většina lidí krátkodobě vydrží max. teplotu kolem 60-70C, poté je již teplo nepříjemné. Pozor aby se mléko nevařilo, to by již mohlo dojít k opaření )

Mezitím co se nám mléko pomalu ohřívá, je dobré z důvodu úspory času vyndat skleničky a ostatní věci z vařící vody, kterou vylejete a místo ní do velkého
hrnce natočíte vodu studenou. Jakmile poznáte, že mléko dosáhlo teploty 80C ( ať už teploměrem nebo "podle oka" ), sejmeme menší hrnec z plotny a vložíme jej do většího hrnce se studenou vodou. S mlékem mícháme aby se rychleji ochladilo. Mléko schladíme na teplotu 40C, opět se nám bude hodit teploměr. Pokud jej nemáme, pomůže nám zase náš odhad, stačí se průběžně dotýkat vnější strany malého hrnce. Pokud cítíme teplo, tak je teplota ještě příliš vysoká. Chladit přestáváme, až když je voda příjemně vlažná.

V tuto chvíli mléko tzv. naočkujeme. Jednodušše přidáme zhruba 2 polévkové lžíce jogurtu a dobře je rozmícháme. Samotnou lžící to jde špatně, většinou zůstanou v mléce hrudky, proto si vezmeme na pomoc malý ruční mixér ( stačí obyčejný na tužkové baterie ) a jogurt krásně rozmixujeme v mléce. Po minutě již máme kompletně připravenou směs a můžeme ji nalévat do připravených skleniček. Skleničky dobře uzavřeme víčky, dáme do zapnutého předehřátého jogurtovače a už jenom čekáme.

Jogurt se začne tvořit po několika hodinách, dobrý výsledek budeme mít po 5-6 hodinách, my jej necháváme přes noc a ráno se už těšíme na výborný domácí jogurt. Domácí jogurt je hustý, když skleničku obrátíte dnem vzhůru, tak v ní zůstane, po rozmíchání je už trochu řidší. Někoho může zaskočit kyselá chuť, ta je ale přirozenou chutí kvalitního bílého jogurtu.

Existuje nespočet kombinací, jak jogurt můžete konzumovat. Nám chutná samotný bílý, pokud je ale na vás moc kyselý, můžeme přidat 1-2 lžičky třtinového cukru, který sám o sobě má lehce medovou chuť a k bílému jogurtu se moc hodí - uvidíte jak vám bude chutnat. Další kombinace může být s jakýmkoli ovocem, marmeládou, müsli nebo kukuřičnými lupínky. Pro děti, které mají rádi kakao můžete připravit čokoládový jogurt přidáním 2-3 lžiček instantního Granka.

Budeme rádi, když se s námi pod článkem podělíte o své zkušenosti či dotazy s výrobou vlastního jogurtu. Netvrdíme, že toto je jediný způsob jak připravit domácí jogurt, ale takhle to děláme u nás doma. Celkový čas na přípravu je zhruba 45 minut a výsledek stojí za to !

Ruda a Pavla,
Chemievjidle.cz

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?