Publikováno: 10.06.2025 Autor: dTest - převzato
Členové Německé spotřebitelské organizace Stiftung Warentest připravili jeden z nejvoňavějších testů, když se zaměřili na 15 balení pražených mletých káv z arabiky i robusty. Kromě senzoriky se mimo jiné soustředili na obsah škodlivin nebo informace na obalu. Ukázalo se, že cena mleté kávy o její kvalitě vypovídá jen pramálo.
Do německého testu bylo zařazeno 15 mletých pražených káv. Do výběru pronikly proslulé firmy i produkty privátních značek supermarketů a drogerií. Cenové rozpětí bylo značné, jeden kilogram namletých zrn stál mezi 8,60 a 32 eury. Řadu testovaných výrobků seženete i u nás, vyšly by vás na 260 až 760 korun za kg.
Největší vliv na celkové hodnocení měla ochutnávka neboli senzorické hodnocení. Zjišťoval se obsah nežádoucích látek a známkovaly se i vlastnosti obalu a informace na něm uvedené. Osm výrobků dosáhlo na dobré celkové hodnocení, zbytek byl uspokojivý.
Káva je pro mnoho z nás elixírem života a zároveň luxusní pochutinou. Není sporu, že ti, kteří si zrna melou sami, získají chuťově výraznější kávu než v případě předem namletého prášku. Důvod je prostý, velká část aromatických látek se během mletí a po něm rychle ztrácí.
U našich západních sousedů měla zrnková káva v roce 2023 oproti mleté po stránce prodejů poprvé navrch.
Klasická předemletá pražená káva má nicméně stále řadu příznivců. Mimo jiné bývá levnější než zrnková a ušetří vám práci s mletím. Navíc se ukázalo, že byť po senzorické stránce za zrnkovou zaostává, některé nemusejí chutnat vůbec zle.
Kávoví fajnšmekři často nad mletou kávou ohrnují nos. Důvodem je mimo jiné fakt, že jde o standardizované a masově prodávané výrobky, u kterých byste často marně hledali výrazné individuální chutě. Rozdíly se v senzorickém testu nicméně přesto našly. Souhrnné známky se pohybovaly od velmi dobré po uspokojivé.
Odchylky byly nalezeny především ve vyváženosti káv, tedy v tom, jak spolu ladí základní chutě, jako je hořkost, kyselost, ovocnost nebo čokoládové tóny. Správná káva by měla být příjemně vyvážená a její tělo, tedy pocit, který vytváří v ústech, je v ideálním případě jasně vnímatelné.
Nejvíce kladných bodů v ochutnávce posbírala káva Eduscho od Tchibo, která se zároveň umístila první i v celkovém hodnocení. Po uvaření intenzivně voněla, měla velmi vyváženou chuť i výrazné tělo. Dalších sedm výrobků získalo dobré hodnocení. Smysly sice nepotěší tak jako Eduscho, přesto ale nechutnají špatně a mezi sebou se liší spíše v chuťových nuancích. Na konci kávového žebříčku skončil výrobek z vlastní značky řetězce Rewe. Je nevýrazný, má slabší tělo a málo intenzivní vůni.
Káva Rewe si příliš dobře nevedla ani v chemickém rozboru. Vynikla totiž relativně nejvyšším obsahem hliníku. Aluminiové stopy se nicméně nacházely ve všech vzorcích. Hliník do kávovníků vstupuje přímo z půdy. Uklidňující ovšem je, že do samotného nálevu přechází skutečně jen minimální množství kovu.
Kromě hliníku jsou pro kávu typické i chemické látky vznikající při pražení – furan a akrylamid. Obě sloučeniny se vyskytovaly v každém testovaném výrobku, hodnoty nicméně nebyly kritické. Furan, který bývá řazen mezi karcinogeny a poškozuje játra, je těkavý a z horké kávy ho většina sama vyprchá. Nálezy akrylamidu byly bezpečně pod hranicí, která bývá označována za škodlivou.
Objeveny byly také minerální oleje a polycyklické aromatické uhlovodíky, nicméně v bezpečném množství. Žádný výrobek proto nebylo nutné výrazněji penalizovat a hodnocení nežádoucích látek obsahuje pouze dobré a uspokojivé známky.
Sotva existuje jiný druh nápoje, který by byl podroben tak vysokému množství rozličných studií. Vědecký konsensus se přiklání k tezi, že káva pitá s mírou je skutečně zdraví prospěšná. Podle nedávné observační studie jeden až tři šálky denně zpomalují mentální úpadek u lidí ve věku 60 let a více. Vyšší konzumace na druhou stranu zrychluje pokles duševních schopností souvisejících s věkem.
Tři až pět šálků denně snižuje riziko ischemické choroby srdeční, mozkové mrtvice a úmrtí souvisejících s kardiovaskulárními chorobami. Negativních účinků spojených s mírnou konzumací kávy se nemusejí bát ani lidé s vyšším krevním tlakem.
Jiné studie pro změnu ukazují, že káva nezvyšuje riziku rakovinotvorného bujení. Pijáci kávy také neumírají dříve než ti, kteří se jí vyhýbají. Zajímavý benefit nabízí i filtrovaná káva. Papírový filtr totiž z kávy odstraňuje látky, které mohou zvyšovat hladinu cholesterolu.
Zdroj: dTest