Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zničí blanšírování ovoce a zeleniny viry?

Publikováno: 07.04.2020     Autor: FÉR potravina

Teplota 70ºC a vyšší, již po krátkou dobu (1-2 minuty), se např. podle WHO považuje za bezpečnou pro ničení nových koronavirů. Tato teplota platí také pro většinu bakterií (kromě termorezistentních). Odstraní se i většina pesticidů z povrchu zeleniny, případně ovoce. Metoda je použitelná i na bylinky a rostliny z přírody


Pod heslem „blanšírování“ nebo „blanching“ najdete řadu videí na internetu, které ukazují jednoduchost této metody, Tato metoda je zároveň šetrná k výživným látkám v zelenině a ovoci se vyskytujícím jako jsou např. vitamíny a zároveň dostačující k zničení případných virů a baktérií, které se vyskytují na povrchu.

V současné době se množí neustále dotazy, zda může dojít k nákaze COVID-19 potravinami nebo pitnou vodou. O tom už jsme na našich stránkách informovali. Zároveň se množí i dotazy jak případně pro vlastní klid potraviny ošetřit. Tým prof. Rupricha ze Státního zdravotního ústavu uveřejnil článek, kde metodu blanšírování představuje jako možný, k zelenině a ovoci šetrný způsob zbavení se případných virů a baktérií.

Podívejte se tedy na celý dokument, kde najdete nejen odpovědi na otázky ohledně ztráty vitamínů, uchování takto ušetřených potravin, ale i postup a ukázky blanšírování vybraných druhů zeleniny a ovoce.

 

zdroj: prof. J.Ruprich a Mgr. S.Bischofová, CZVP SZÚ, 31.3.2020, Státní zdravotní ústav

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?