Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zpráva o monitoringu cizorodých látek

Publikováno: 11.09.2018     Autor: Slunew

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal každoroční Zprávu o monitoringu cizorodých látek za předcházející rok.


Jako každý rok Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal zprávu o cizorodých látkách v potravinovém řetězci. Koho by tato informace zajímala, tak zpráva je veřejně dostupná.

Dokonce pokud byste se chtěli podívat i na informace z minulosti, stačí zapátrat v archivu Informačního centra bezpečnosti potravin.

Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) bylo v rámci tohoto specifického monitoringu odebráno a analyzováno 1 997 vzorků. Pouze u 12 vzorků bylo zjištěno překročení maximálního limitu, což je 0,6 %. Oproti předchozímu roku 2016 se počet vzorků s nadlimitním nálezem snížil o třetinu.

Státní veterinární správou pak v rámci monitoringu bylo provedeno celkem 74 190 vyšetření. Celkové zastoupení nevyhovujících nálezů bylo taktéž velmi nízké - 0,11 %, což je téměř stejně jako v roce předchozím (0,12 %).

Vzhledem k výsledků lze hodnotit zdravotní nezávadnost surovin a potravin živočišného původu v potravním řetězci na území České republiky z pohledu obsahu cizorodých látek i nadále za příznivou. Za podstatné zjištění je však nutné považovat průkazy nadlimitních koncentrací reziduí veterinárních léčivých přípravků, především antimikrobik. Kontrola používání zakázaných léčiv (syntetických barviv) k ošetření chovaných ryb, zvláště pstruhů, vyžaduje stále pozornost. Příznivě lze naopak hodnotit skutečnost, že v roce 2017 nebyly zaznamenány žádné nové chovy skotu a prasat s kontaminací zvířat polychlorovanými bifenyly (PCB).

Zdroj: Informačního centra bezpečnosti potravin

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?