Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1102 - Glukosaoxidasa

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Modifikované škroby a zahušťovadla

Alergen

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o enzymy, které slouží jako prostředek ke zpracování mouky (látka zlepšující mouku) nebo jako konzervační prostředek.

Použití

Vzhledem k tomu, že látka dokáže z hroznového cukru vytvořit peroxid vodíku (velmi účinná konzervační látka), umí zvýšit trvanlivost různých nápojů, omáček, apod. Zlepšuje dobu skladování díky schopnosti odstraňování glukózy a kyslíku z potravin. Urychluje zrání mouky. Dále se používá v krmivech, oříšcích, snídaňových cereáliích, k výrobě sladidel, aj.

Výroba

Vyrábí se extrakcí enzymů z hub aspergillus niger a pennicillium vypěstovaných na melase.

Nežádoucí účinky

Látka je považována za bezpečnou. Při sebemenším zahřátí nebo nesprávném použití však hrozí potencionální riziko pro alergiky.

Doplňující informace

V EU se nepovažuje za přídatnou látku, ve složení se uvádí jako enzym glukozooxidáza.


Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Děkujeme vám, FÉROVÍ čtenáři!

Děkujeme za vaši přízeň! Pojďme se ohlédnout za největšími úspěchy roku 2025 –…

Poslední nákupy bez stresu

Ani nákup těsně před Štědrým dnem nemusí být noční můra. Klíčem je připravit se…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?