Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1102 - Glukosaoxidasa

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Modifikované škroby a zahušťovadla

Alergen

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o enzymy, které slouží jako prostředek ke zpracování mouky (látka zlepšující mouku) nebo jako konzervační prostředek.

Použití

Vzhledem k tomu, že látka dokáže z hroznového cukru vytvořit peroxid vodíku (velmi účinná konzervační látka), umí zvýšit trvanlivost různých nápojů, omáček, apod. Zlepšuje dobu skladování díky schopnosti odstraňování glukózy a kyslíku z potravin. Urychluje zrání mouky. Dále se používá v krmivech, oříšcích, snídaňových cereáliích, k výrobě sladidel, aj.

Výroba

Vyrábí se extrakcí enzymů z hub aspergillus niger a pennicillium vypěstovaných na melase.

Nežádoucí účinky

Látka je považována za bezpečnou. Při sebemenším zahřátí nebo nesprávném použití však hrozí potencionální riziko pro alergiky.

Doplňující informace

V EU se nepovažuje za přídatnou látku, ve složení se uvádí jako enzym glukozooxidáza.


Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?