Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1200 - Polydextrosy

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

databáze EFSA [ web ]

Charakteristika

Polydextrosy jsou stabilizátory, zahušťovací a zvlhčující látky a plnidla.Jedná se o směsné přísady do jídel. Dokáže nahradit sacharózu v mražených dezertech, cukrovinkách a jiných sladkých jídlech a snižuje kalorickou hodnotu jídla až na polovinu. Nelze jím však nahradit sacharín ani jiná další sladidla.

Použití

Látka se používá při výrobě nízkokalorických jídel, jogurtů, cukrovinek, pekařských výrobků, čokolád, müsli tyčinek, žvýkaček, droždí apod. Dále se používá při výrobě pleťových krémů. Má užití jako stabilizátor, plnidlo, zahušťovadlo nebo zvlhčující látka.

Výroba

Polydextrosy vznikají reakcí glukózy, sorbitolu a kyseliny citronové.

Nežádoucí účinky

V malém množství nemá látka žádné nežádoucí účinky. Ve vyšší koncentraci může mít projímavé účinky. V ČR (EU) je používání těchto látek povoleno ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V USA jsou tyto látky také povoleny.

Doplňující informace

1 gram polydextrosy obsahuje pouze 4,2 kJ oproti 16,5 kJ/g, které obsahuje běžný cukr.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?