Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1200 - Polydextrosy

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

databáze EFSA [ web ]

Charakteristika

Polydextrosy jsou stabilizátory, zahušťovací a zvlhčující látky a plnidla.Jedná se o směsné přísady do jídel. Dokáže nahradit sacharózu v mražených dezertech, cukrovinkách a jiných sladkých jídlech a snižuje kalorickou hodnotu jídla až na polovinu. Nelze jím však nahradit sacharín ani jiná další sladidla.V ČR (EU) je používání těchto látek povoleno ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V USA jsou tyto látky také povoleny.

Použití

Látka se používá při výrobě nízkokalorických jídel, jogurtů, cukrovinek, pekařských výrobků, čokolád, müsli tyčinek, žvýkaček, droždí apod. Dále se používá při výrobě pleťových krémů. Má užití jako stabilizátor, plnidlo, zahušťovadlo nebo zvlhčující látka.

Výroba

Polydextrosy vznikají reakcí glukózy, sorbitolu a kyseliny citronové.

Nežádoucí účinky

V malém množství nemá látka žádné nežádoucí účinky. Ve vyšší koncentraci může mít projímavé účinky.

Doplňující informace

1 gram polydextrosy obsahuje pouze 4,2 kJ oproti 16,5 kJ/g, které obsahuje běžný cukr.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?