Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1201 - Polyvinylpyrrolidon (PVP, Povidon)

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Nebezpečné

Zdroje informací

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

databáze EFSA [ web ]

Charakteristika

Polyvinylpyrrolidon je světle žluté zahušťovadlo, stabilizátor, čiřící látka a má vlastnosti plnidla v tabletách. 

Použití

Používá se ve stolních sladidlech, barvivech, v různých tabletách, při výrobě cukrovinek, vína, piva, octa a také nápojů. Slouží jako zahušťovadlo, stabilizátor nebo disperzní činidlo.

Výroba

Vyrábí se synteticky polymerací pyrrolidinové karboxilové kyseliny pomocí záření gamma. Tato kyselina je ropného původu.

Nežádoucí účinky

Nejsou oficiálně známy žádné nežádoucí účinky. Dosud však není vyřešen problém odstraňování této látky z těla. Po jejím požití existuje podezření, že stopy této látky setrvávají ve střevních uzlinách po dobu několik měsíců až let. Tyto látky v těle mohou způsobit poškození plic či ledvin, zvýšenou citlivost pokožky, dermatitidu. Studie na krysách dokazují zvýšené riziko vzniku nádorů. 

Doplňující informace

Přípustná denní dávka 0-50 mg na 1kg tělesné hmotnosti. V ČR (celé EU) je používání látky k vybraným účelům povoleno. V USA je obdobné používání také povoleno.


Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?