Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1202 - Polyvinylpolypyrrolidon (Síťovaný povidon, PVPP)

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Nebezpečné

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

databáze EFSA [ web ]

Charakteristika

Polyvinylpyrrolidon se používá jako nosná látka, plnidlo nebo za účelem čiření nápojů. Vyskytuje se i pod názvem "polyvidon". 

Použití

PVPP se používá k výrobě tablet, vína, piva, jablečných moštů, jako nosná látka v různých vitamínových a sladidlových směsích, jako pomocná látka v tabletách nebo za účelem čiření octa či nápojů. Dále se používá do různých sprejů na vlasy.

Výroba

Vyrábí se synteticky polymerací karboxylových kyselin pomocí záření gamma. Tyto látky jsou ropného původu.

Nežádoucí účinky

Nejsou oficiálně známy žádné nežádoucí účinky. Dosud však není vyřešen problém odstraňování této látky z těla. Po jejím požití existuje podezření, že stopy této látky setrvávají ve střevních uzlinách po dobu několik měsíců až let. Tyto látky v těle mohou způsobit poškození plic či ledvin, zvýšenou citlivost pokožky, dermatitidu. Studie na krysách dokazují zvýšené riziko vzniku nádorů.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je používání látky povoleno k výše uvedeným účelům, s výjimkou dětské výživy. V USA je používání látky povoleno.


Nejnovější články

Přijďte na BODYFEST!

Své zdraví máte ve svých rukou, víc než si myslíte!

Recept od... Penny potřetí ...

Máme tady další recept od našich podporovatelů - tentokrát křehká krůtí prsa.

GHI nebo přepuštěné máslo?

Ghi- není potřeba kupovat za velké peníze. Vyrobte si doma sami přepuštěné…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?