Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1204 - Pullulan

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Plnidla

Bezpečné

Zdroje informací

Charakteristika

Pullulan je ve vodě rozpustný polysacharid. Po vysušení je pullulan bílý prášek, který lze po přidání vody lisovat do tenkých průhledných fólií. Podporuje tvorbu filmu při potahování potravin a může v některých výrobcích nahradit želatinu nebo jiné polymery vytvářející film.

Použití

Pullulan se používá k potahování doplňků stravy ve formě tobolek, tablet nebo dražé (qs). qs = quantum satis znamená, že maximální množství není dáno. Lze však použít jen tolik, kolik je nezbytně nutné pro požadovaný účinek.

Výroba

Pullulan se získává řízenou fermentací pomocí kvasinek Aureobasidium pullulans za přídavku NaCl. Kvasinky se následně po dokončení procesu odstraní.

Nežádoucí účinky

Hodnota ADI: nebyla stanovena a je považován za neškodný.

Doplňující informace

zdroj: Databáze potravinářských přídatných látek https://www.zusatzstoffe-online.de/ Kniha: Rehm B.H.A: Microbial production of biopolymers and polymers precursors


Nejnovější články

Ceny zmrzlin opět rostou

Letošní zmrzlinová sezóna se opět prodraží, a to jak u kopečkové zmrzliny v…

Černé olivy pod drobnohledem: barva, sůl a (ne)čekané železo 

Černé olivy, oblíbená součást mnoha pokrmů, skrývají za svou barvou a chutí…

Minerální vody pod lupou: jak vybrat tu správnou a nepřestřelit s bublinkami

Minerální voda může pitný režim zpestřit, ale při nesprávném výběru i ublížit.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?