Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1404 - Oxidovaný škrob

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Při jeho výrobě dochází k narušování glukosidických vazeb a vznikají karboxylové a karbonylové skupiny. Zejména karboxylové skupiny jsou důvodem jejich stabilní tužší viskozity. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.

Použití

Používá se jako stabilizátor a zahušťovadlo. Vyrábí se z něj různé želé sladkosti, bonbóny, chilli omáčky a podobné potraviny, u kterých je vyžadována vyšší hustota jejich konzistence.

Výroba

Vyrábí se oxidací škrobových granulí, podobně jako bělený škrob.

Nežádoucí účinky

Podobně jako u normálního škrobu nejsou známy žádné negativní účinky.

Doplňující informace

Není stanovena hodnoty přijatelné denní dávky (ADI). V ČR (celé EU) je jeho použití, vyjma dětské výživy, v nezbytném množství povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Změna v potravinovém právu?

2. 5. 2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.…

Výzva k zavedení Nutri-Score v Evropě

Evropští vědci podepsali „Výzvu k zavedení Nutri-Score v Evropě“. Tedy dle nich…

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030

Posílení bezpečnosti i kontrolního systému, vzdělávání spotřebitelů a otázky…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?