Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1410 - Fosfát škrobu

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o stabilizátor a zahušťovadlo. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.

Použití

Využívá se jako zahušťovadlo či stabilizátor, zejména k zahuštění různých omáček. Díky její odolnosti proti tvorbě krystalků ledu při velmi nízkých teplotách se používá v různých mražených výrobcích.

Výroba

Vyrábí se působením alkalických fosforečnanů, polyfosforečnanů nebo kyseliny fosforečné na běžný škrob.

Nežádoucí účinky

Látka nemá nežádoucí účinky, neboť se v těle rozkládá zpět na fosforečnan a škrob. Není ale dobré požívat její vysoké dávky pro podezření na odvádění vápníku z těla.

Doplňující informace

Není stanovena přijatelná denní dávka (ADI). V ČR (celé EU) i v USA je v její použití v potravinách v nezbytném množství povoleno.


Nejnovější články

Prodej ze dvora

Domácí porážky a prodej živočišných produktů: Co je legální a za jakých…

Nejlepsi BIOpotravina roku 2025

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlásil výsledky soutěže Nejlepší…

Magnum - ikona mezi nanuky nebo jen nafinťěná bída?

Magnum vytvořilo specifický styl nanuku, který napodobuje celá řada jiných…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?