Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1412 - Zesíťovaný fosfát škrobu

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Zesíťovaný fosfát škrobu je stabilizátor a zahušťovadlo. Výhodou tohoto škrobu je jeho odolnost proti zmrazení a rozmrazení výrobku. Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií v tenkém i tlustém střevě, podobně jako různá probiotika. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.

Použití

Díky jeho odolnosti proti zmrazení a rozmrazení se používá v různých zeleninových a ovocných protlacích či v některých tvarohových krémech.

Výroba

Výroba probíhá užitím fosfrečnanů sodíku, čímž dochází k zesíťování a esterifikaci škrobového řetězce. Celkový rozsah modifikace je malý, zreagovaná látka obsahuje cca 0,4% fosforu.

Nežádoucí účinky

Látka nemá nežádoucí účinky, avšak při vyšších dávkách může docházet k odvádění vápníku z těla. Studie na zvířatech nedokázaly žádné negativní účinky.

Doplňující informace

Není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI). Až na výjimky je v ČR (celé EU) používání zesíťovaného fosfátu škrobu v nezbytném množství povoleno. V USA taktéž povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Test arašídových pomazánek 2024

To, že arašídy nejsou ořechy, ale luštěnina, je známá věc. Ovšem překvapilo nás…

Začne dětem ve školních jídelnách více chutnat?

V rámci pořadu Střepiny na TV Nova proběhla reportáž o nově připravovaných…

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?