Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1413 - Fosfát zesíťovaného škrobu

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Modifikované škroby a zahušťovadla

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Fosfát zesíťovaného škrobu je stabilizátor a zahušťovadlo. Výhodou tohoto škrobu je jeho odolnost proti zmrazení a rozmrazení výrobku. Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií v tenkém i tlustém střevě, podobně jako různá probiotika. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.

Použití

Látka nemá nežádoucí účinky, avšak při vyšších dávkách může docházet k odvádění vápníku z těla. Dlouhodobé ani krátkodobé studie na zvířatech nedokázaly žádné negativní účinky.

Výroba

Nejsou dostupné informace o konkrétním využití této látky.

Nežádoucí účinky

Není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI). V ČR (celé EU) je látku možné až na výjimky používat ve všech druzích potravin. V USA je taktéž povolena.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?