Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E142 - Zeleň S

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Zelenomodré barvivo, které dodává potravinám, např. limonádám a sladkostem, subjektivní pocit sladší chuti. Látka je v malých dávkách pravděpodobně nezávadná.

Použití

Cukrovinky, zmrzliny, želé, nealkoholické nápoje, konzervy s hráškem. U limonád a sladkostí dodává subjektivní pocit sladší chuti. Průmyslově jako dezinfekce či jako prostředek proti plísním a hmyzu.

Výroba

Vyrábí se synteticky z naftalenového uhelného dehtu.

Nežádoucí účinky

Byla provedena studie na 24 krysách (samčí i samičí), přičemž dalších 24 kontrolních krys bylo krmeno paralelně destilovanou vodou. Výsledky prokázaly zkrácení průměrné délky života o 3 měsíce na 21 měsíců oproti 24 měsícům u kontrolních krys. Karcinogenita se však žádným způsobem neprojevila.

Doplňující informace

Látka není povolena v USA ani Kanadě. V ČR (celé EU) až na výjimečné druhy potravin je povolena. Přijatelná denní dávka 0-1 mg na 1 kg tělesné váhy. Maximální úroveň barviva v nápojích 70 mg/l a 290 mg/kg v jídle.


Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?