Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1503 - Ricinový olej

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : 1503: Castor Oil [ web ]

Charakteristika

Jedná se o viskózní kapalinu používající se jako protispékavá látka a nosič. Látka je známá jako projímadlo.

Použití

Používá se jako rozpouštědlo pro různé potravinové příchutě a dochucovadla nebo jako nosič. Přidává se do ochuceného cukru, bonbónů, sladkých nápojů pomád na rty, kosmetiky, apod.

Výroba

Získává se extrakcí ze semen rostliny Ricinus communis, Skočec obecný.

Nežádoucí účinky

V malých dávkách není pro člověka látka nebezpečná, ve vyšších dávkách má projímavé účinky. Při výrobě může dojít při druhotném vylisování k uvolnění potenciálních alergenů, které mohou vyvolat podráždění pokožky, očí, trávicího traktu. Látka je z pohledu bezpečnosti řadu let odzkoušená - díky jejímu využívání v medicíně.

Doplňující informace

ADI (přijatelná denní dávka) - 0,7 mg/kg. V ČR (celé EU) je použití této látky nepovolené, v USA je povolena.


Nejnovější články

Letenské prase aneb zabijačka v muzeu

Nevíte co o víkendu? Kdo v sobotu 22.1. budete v Praze, tak Národní zemědělské…

Konec titanové běloby!

E 171 - oxid titaničitý neboli titanová běloba mizí ze seznamu povolených…

Jak je to se spotřebou potravin?

U spotřeby kterých potravin došlo k výraznému nárůstu, u kterých se spotřeba…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?