Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E155 - Hněď HT ( CI potravinářská hněď 3 )

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Nebezpečné
Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o látku spadající do kategorie tzv. azobarviv. Skládá se ze samotného barviva, chloridu sodného nebo síranu sodného. Má červenohnědou barvu připomínající barvu čokolády. Je velmi dobře rozpustné ve vodě.

Použití

Používá se k barvení čokolád, cukrovinek, pečiva, koření, omáček, polévek nebo rybích výrobků.

Výroba

Podobně jako všechna ostatní azobarviva se vyrábí synteticky z uhelného dehtu. 

Nežádoucí účinky

Světová zdravotnická organizace (WHO) provedla dlouhodobou studii na 48 samčích a 48 samčích krysách. Výsledky však neprokázaly žádné karcinogenní účinky, pouze při nejvyšších dávkách se projevila mírně zvýšená úmrtnost u samčích jedinců. Může způsobit alergické reakce, zejména lidem trpícím astmatem nebo těm, kteří jsou citliví na aspirin. Může také způsobit nebo zhoršit citlivost kůže. Jeho konzumace není vhodná pro děti, protože v kombinaci s benzoany může způsobovat dětskou hyperaktivitu.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka je stanovena na 0 - 1,5 mg na 1 kg tělesné váhy. V ČR (celé EU) je jeho použití značně omezeno, smí se používat pouze k barvení rybích výrobků z korýšů. V USA je jeho použití v potravinářství zcela zakázáno.


Nejnovější články

Evropou řádí Listeria monocytogenes

Mražená kukuřice a možná další mražená zelenina jsou pravděpodobně zdrojem…

Neplýtvejte - uchovejte

Plýtvání potravinami ve vyspělých státech je velkým problémem. Jak jste na tom…

Je libo grilování?

S rozpukem léta, které přináší delší teplé večery, úměrně stoupá i čas strávený…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?