Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E161a - Flavoxantin

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Bezpečné
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

The UK Food Guide [ web ]

Charakteristika

Jedná se o přírodně žluté barvivo, které se přirozeně vyskytuje v mnoha rostlinách. Patří do skupiny tzv. karotenoidů, které mají potenciální dobré vlivy na lidské zdraví. Je částečně rozpustné ve vodě.

Použití

Používá se v potravinách jako jsou např. pomazánky, mexická jídla, omáčky, polévky

Výroba

Vyrábí se extrakcí z rostlin jako jsou pryskyřník nebo měsíček lékařský.

Nežádoucí účinky

Žádné nejsou známy.

Doplňující informace

Pro tuto látku není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI). V ČR (celé EU) není jako přísada do potravin povoleno, nicméně je běžnou (přirozenou) součástí potravinových surovin


Nejnovější články

Změna v potravinovém právu?

2. 5. 2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.…

Výzva k zavedení Nutri-Score v Evropě

Evropští vědci podepsali „Výzvu k zavedení Nutri-Score v Evropě“. Tedy dle nich…

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030

Posílení bezpečnosti i kontrolního systému, vzdělávání spotřebitelů a otázky…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?