Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E161f - Rhodoxantin

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Bezpečné
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o červené přírodní barvivo, které se nachází přirozeně v některých druzích rostlin jako např. v semenech tisu. V lidském těle působí, podobně jako ostatní karotenoidy, pozitivně jako antioxidant. Ve vodě je rozpustné jenom částečně.

Použití

Používá se velmi zřídka, např. v kosmetice, cukrovinkách, vegetariánských jídlech.

Výroba

Získává se syntetickou cestou z přírodních zdrojů, např. z tisu.

Nežádoucí účinky

Žádné negativní účinky nejsou známy.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) nebylo doposud použití této látky v potravinářství povoleno.


Nejnovější články

Změna v potravinovém právu?

2. 5. 2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.…

Výzva k zavedení Nutri-Score v Evropě

Evropští vědci podepsali „Výzvu k zavedení Nutri-Score v Evropě“. Tedy dle nich…

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030

Posílení bezpečnosti i kontrolního systému, vzdělávání spotřebitelů a otázky…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?