Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E161f - Rhodoxantin

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Bezpečné
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o červené přírodní barvivo, které se nachází přirozeně v některých druzích rostlin jako např. v semenech tisu. V lidském těle působí, podobně jako ostatní karotenoidy, pozitivně jako antioxidant. Ve vodě je rozpustné jenom částečně.

Použití

Používá se velmi zřídka, např. v kosmetice, cukrovinkách, vegetariánských jídlech.

Výroba

Získává se syntetickou cestou z přírodních zdrojů, např. z tisu.

Nežádoucí účinky

Žádné negativní účinky nejsou známy.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) nebylo doposud použití této látky v potravinářství povoleno.


Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?