Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E161f - Rhodoxantin

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Bezpečné
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o červené přírodní barvivo, které se nachází přirozeně v některých druzích rostlin jako např. v semenech tisu. V lidském těle působí, podobně jako ostatní karotenoidy, pozitivně jako antioxidant. Ve vodě je rozpustné jenom částečně.

Použití

Používá se velmi zřídka, např. v kosmetice, cukrovinkách, vegetariánských jídlech.

Výroba

Získává se syntetickou cestou z přírodních zdrojů, např. z tisu.

Nežádoucí účinky

Žádné negativní účinky nejsou známy.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) nebylo doposud použití této látky v potravinářství povoleno.


Nejnovější články

Budeme plasty vyrábět z potravinového odpadu?

Potravinový odpad jako základ pro biologicky rozložitelné plasty – vědci z…

Hořký osud křenu: Tradiční pochutina mizí z pultů!

Podává se ke klobásce nebo pečenému masu. Letos je však křen nedostatkovým…

Své zdraví máme ve svých rukou a na svém talíři!

S nadváhou bojuje více než polovina Čechů. Řešení máme každý na svém talíři.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?