Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E170 - Uhličitany vápenaté

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Bezpečné

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

E170 se dále dělí na 2 podskupiny: E170 (i) Uhličitan vápenatý, E170(ii) Hydrogenuhličitan vápenatý

Použití

Získává se z přírodních nerostů. Při jeho výrobě musejí být provedeny analýzy na obsah těžkých kovů (olovo, rtuť, kadmium).

Výroba

Vedle chemického názvu uhličitanu vápenatého se používá známé pojmenování křída. Jedná se o látku, která je bez chuti a zápachu. Vyskytuje se ve formě prášku a přirozeně se nachází v různých nerostech jako jsou vápenec, mramor, aragonit či v korálech. Řadí se mezi barviva, regulátory pH, protispékavé látky, plnidla, nosiče a mezi pomocné látky ke zvlhčování.

Nežádoucí účinky

Používá se jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor ve víně, zmrzlinách, sirupech, cukroví či prášcích do pečiva. Slouží jako protihrudkující látka v solích, jako plnidlo žvýkaček, jako leštidlo v zubních pastách, jako nosič v různých bělidlech nebo jako stabilizátor kandovaného ovoce. V medicíně se užívá proti průjmům, při nadměrné konzumaci však může způsobit např. nadýmání a zácpu.

Doplňující informace

Při běžném množství nejsou pozorovány nežádoucí účinky. Provedené studie na lidech dokázaly zvýšený objem vápníku v krvi, výskyt projevů nevolností, slabosti a závratí při přijímané dávce 145x vyšší než je dávka doporučená. Při nadměrné konzumaci může způsobit např. nadýmání a zácpu. Snižuje pálení žáhy.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Nebojte se drůbežího masa a vajec!

Vysocepatogenní ptačí chřipka se sice šíří Evropou, ale kromě zdražování z…

Máte rádi utopence?

Domácí nebo kupované? Ať tak či tak, tak vždy záleží nejen na kvalitě uzeniny,…

Kontroly olivových olejů

Státní zemědělské a potravinářská inspekce (SZPI)kromě pravidelných kontrol…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?