Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E173 - Hliník ( CI kovový pigment )

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Nevhodné pro děti

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Hliník je krystalická pevná látka, která má stříbrně bílou až stříbrně šedou barvu. V potravinách slouží jako nosič neprůhledných barviv. Může se jednat o hliník jako kov, např. v případě hliníkového prášku pro tvorbu stříbrných kuliček na ozdobu dortů, nebo se jedná o hliník vázaný v různých sloučeninách. Potraviny jsou nejvýznamnějším zdrojem hliníku pro lidské tělo. Hliník je prvkem nejčastěji se vyskytujícím v přírodě (ve vodě, půdě i ve vzduchu), zemská kůra ho obsahuje 8,1%. Přirozeně se nachází např. v obilovinách, mléčných výrobcích, dezertech, koření, čaji, v některých oblastech v pitné vodě. Potraviny mohou být hliníkem kontaminovány při styku s hliníkovými příbory, hrnci, obaly, apod.

Použití

Používá se k výrobě potravinových obalů, u kterých existuje riziko kontaminace potraviny. Dále se používá k povrchové úpravě cukrovinek (např. stříbrné kuličky ke zdobení dortů) nebo v drogerii - v barvách na vlasy, pudrech, zubních pastách, antiperspirantech nebo v tabletách, kterým dodává stříbrný vzhled. V oblastech s nekvalitní pitnou vodou se používají hliníkové koncovky baterie, které jsou schopny z vody odstranit různá barviva.

Výroba

Získává se poměrně náročnou elektrolýzou z přírodní bauxitové rudy.

Nežádoucí účinky

Pokud je hliník přijímán do těla v podobě barviva, je považován za neškodný. Přijímaný hliník se v těle rozkládá na fosforečnany a většina odchází z těla ven, cca 1% však tělo vstřebává a může tak způsobovat nebo zhoršovat potíže s ledvinami nebo s plicemi (v případě jeho inhalace). Lidem, kteří trpí dysfunkcí ledvin, může hliník setrvávat v orgánech. Studie prokázaly, že setrvání hliníku v mozkových buňkách či tkáních může působit toxicky. Hliník byl nalezen v mozku lidí, postižených Alzheimerovou chorobou. Tito jedinci by se proto měli konzumaci hliníku vyvarovat. Není však jasné, jaký přesný vliv má hliník právě na tuto chorobu. Další studie zaznamenaly, že vysoký příjem hliníku může způsobit poruchy metabolismu fosforu a vápníku a v důsledku jejich nedostatku může být příčinou např. osteoporózy.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka hliníku je 0 - 0,5 mg / kg tělesné váhy. V ČR (celé EU) je povolen pouze pro k dekoraci dortů a cukrovinek. V USA a Austrálii je jeho použití zakázáno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?