Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E203 - Sorban vápenatý

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Alergen

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o další ze skupiny sorbanů, kteří se používají jako konzervanty, které zabraňují šíření bakteriíí, plísní a hub v potravinách. Látka je špatně rozpustná ve vodě a tucích.

Použití

Sorban vápenatý se používá jako konzervant do nápojů, zázvorového piva, jablečného moštu, vína, oliv ve slaném nálevu, pečiva, čokoládových sirupů,, čerstvých ovocných koktejlů, mandarinkového pyré, salátů, tvarohových koláčů, náplní do koláčů, lékořice, kečupů, margarínů, balených sýrů a uměle slezených želé. Využití sorbanu vápenatého je také ve výrobě obalů na margaríny, másla a sýry. Dále se používá také v kosmetice při výrobě mastí.

Výroba

Sorban vápenatý se vyrábí syntetickou cestou přidáním vápna do kyseliny sorbové.

Nežádoucí účinky

Během pokusů na zvířatech bylo zjištěno, že sorban vápenatý zanechává dědičný materiál v buněčných kulturách. Malému procentu lidí může látka vyvolat alergické reakce - např. kopřivku, astma, podráždění pokožky, problémy s chováním. Obecně je však látka považována za bezpečnou (GRAS látka).

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka je 0 - 25mg/kg tělesné váhy. Látka se smí v ČR (celé EU) používat pouze v určitých druzích potravin. V USA je látka povolena. Látka nese označení GRAS (generally recognized as safe) - tzn. že je považována za bezpečnou.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?