Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E214 - Ethylparahydroxybenzoát

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Látka je konzervantem, který působí proti plísním, bakteriím a houbám v potravinách, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.

Použití

Používá se jako přídavná látka do nápojů, džusů, mouky, sýrů, jablečného moštu, sladkostí, pekařských výrobků, uměle slazených džemů a marmelád, zmrzlin. Dále se používá v kosmetickém průmyslu a farmacii.

Výroba

V přírodě se volně nevyskytuje, vyrábí se synteticky.

Nežádoucí účinky

Podle dostupných studií nebylo prokázáno, že by látka způsobovala nežádoucí účinky, ale u citlivých lidí a při podání vysoké dávky může způsobit svědění, otoky, kopřivku, astma. Ethylparaben má lokální anestetické účinky. Ohledně nežádoucích účinků kyseliny benzoové se vede spousta kontroverzních názorů kvůli její chemické podobnosti se salyciláty. Některé studie uvádějí, že látka může způsobovat poruchy pozornosti, svědění, otoky, kopřivku, astma a kožní záněty, pokud je podána v 1000 krát větším množství než přijatelná denní dávka. Z těla je vyloučena za méně než 16 hodin.

Doplňující informace

Látka je v ČR (celé EU) povolena pouze v omezeném počtu potravin (neextrudované snacky na bázi obilovin, brambory, ořechy, cukrovinky kromě čokolády, tekutá stolní sladidla). V USA a Austrálii je látka zakázána.


Nejnovější články

Burgery – fenomén letošní grilovací sezon

Léto je jako stvořené k piknikům a také letním grilovačkám. Kromě různých…

Omezení prodeje energy drinků?

V některých zemích v obchodech neprodají energy drinky dětem a mladistvým.…

FÉR potravina hostem Radioporadny ČR Hr.Králové

Ing. Hana Střítecká ředitelka spolku Fér potravina v radioporadně Českého…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?