Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E218 - Methylparahydroxybenzoát

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Alergen

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Methylparaben patří do skupiny parabenů, používá se jako konzervační činidlo působící proti plísním, bakteriím a houbám. Používá se v kyselých potravinách s pH <5.5.

Použití

Používá se do pekařských výrobků, nealkoholických nápojů, džusů, jablečného moštu, sladkostí, džemů, marmelád, zmrzlin, sýrů, mouky. Stejně jako ostatní parabeny se také používá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.

Výroba

V přírodě se volně nevyskytuje, vyrábí se synteticky z kyseliny benzoové.

Nežádoucí účinky

Nadměrná konzumace parabenů může vyvolat kožní vyrážku, kopřivku, svědění, kožní záněty a otoky. Ohledně nežádoucích účinků kyseliny benzoové se vede spousta kontroverzních názorů kvůli její chemické podobnosti se salyciláty. Některé studie uvádějí, že látka může způsobovat poruchy pozornosti, svědění, otoky, kopřivku, astma a kožní záněty, pokud je podána v 1000 krát větším množství než přijatelná denní dávka. Z těla je vyloučena za méně než 16 hodin.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka je 0-25mg/kg tělesné váhy. V ČR (celé EU) se smí látka používat pouze do vybraných potravin (neextrudované snacky na bázi obilovin, brambory, ořechy, cukrovinky kromě čokolády, tekutá stolní sladidla). V USA je povolena a má status GRAS.


Nejnovější články

Jak se určuje jakostní skupina drůbeže?

Jakostní třída drůbeže se uvádí na obalu a je důležité vědět, že se dělí do…

Dvojí kvalita potravin a jak to s ní bude dál?

Téma dvojí kvality potravin se řeší už delší dobu. V roce 2018 s tímto…

Začalo platit nové značení piv

Od prosince 2018 oficiálně začala platit nová vyhláška, která upravila značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?