Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E219 - Methylparahydroxybenzoát sodná sůl

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Methylparahydroxybenzoát sodná sůl se stejně jako ostatní parabeny používá jako konzervační činidlo působící proti plísním, houbám a bakteriím.

Použití

Používá se do pekařských výrobků, nealkoholických nápojů, džusů, jablečného moštu, sladkostí, džemů, marmelád, zmrzlin, sýrů, mouky. Stejně jako ostatní parabeny se také používá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.

Výroba

V přírodě se volně nevyskytuje, vyrábí se synteticky.

Nežádoucí účinky

Nadměrná konzumace parabenů může vyvolat kožní vyrážku, kopřivku, svědění, kožní záněty a otoky. Ohledně nežádoucích účinků kyseliny benzoové se vede spousta kontroverzních názorů kvůli její chemické podobnosti se salyciláty. Některé studie uvádějí, že látka může způsobovat poruchy pozornosti, svědění, otoky, kopřivku, astma a kožní záněty, pokud je podána v 1000 krát větším množství než přijatelná denní dávka. Z těla je vyloučena za méně než 16 hodin.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) se smí látka používat pouze do vybraných potravin (neextrudované snacky na bázi obilovin, brambory, ořechy, cukrovinky kromě čokolády, tekutá stolní sladidla). V Austrálii není použití látky povoleno a pravděpodobně ani v USA.


Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?