Zařazeno do skupiny:
Konzervanty
Methylparahydroxybenzoát sodná sůl se stejně jako ostatní parabeny používá jako konzervační činidlo působící proti plísním, houbám a bakteriím.
Používá se do pekařských výrobků, nealkoholických nápojů, džusů, jablečného moštu, sladkostí, džemů, marmelád, zmrzlin, sýrů, mouky. Stejně jako ostatní parabeny se také používá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.
V přírodě se volně nevyskytuje, vyrábí se synteticky.
Nadměrná konzumace parabenů může vyvolat kožní vyrážku, kopřivku, svědění, kožní záněty a otoky. Ohledně nežádoucích účinků kyseliny benzoové se vede spousta kontroverzních názorů kvůli její chemické podobnosti se salyciláty. Některé studie uvádějí, že látka může způsobovat poruchy pozornosti, svědění, otoky, kopřivku, astma a kožní záněty, pokud je podána v 1000 krát větším množství než přijatelná denní dávka. Z těla je vyloučena za méně než 16 hodin.
V ČR (celé EU) se smí látka používat pouze do vybraných potravin (neextrudované snacky na bázi obilovin, brambory, ořechy, cukrovinky kromě čokolády, tekutá stolní sladidla). V Austrálii není použití látky povoleno a pravděpodobně ani v USA.