Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E219 - Methylparahydroxybenzoát sodná sůl

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Methylparahydroxybenzoát sodná sůl se stejně jako ostatní parabeny používá jako konzervační činidlo působící proti plísním, houbám a bakteriím.

Použití

Používá se do pekařských výrobků, nealkoholických nápojů, džusů, jablečného moštu, sladkostí, džemů, marmelád, zmrzlin, sýrů, mouky. Stejně jako ostatní parabeny se také používá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.

Výroba

V přírodě se volně nevyskytuje, vyrábí se synteticky.

Nežádoucí účinky

Nadměrná konzumace parabenů může vyvolat kožní vyrážku, kopřivku, svědění, kožní záněty a otoky. Ohledně nežádoucích účinků kyseliny benzoové se vede spousta kontroverzních názorů kvůli její chemické podobnosti se salyciláty. Některé studie uvádějí, že látka může způsobovat poruchy pozornosti, svědění, otoky, kopřivku, astma a kožní záněty, pokud je podána v 1000 krát větším množství než přijatelná denní dávka. Z těla je vyloučena za méně než 16 hodin.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) se smí látka používat pouze do vybraných potravin (neextrudované snacky na bázi obilovin, brambory, ořechy, cukrovinky kromě čokolády, tekutá stolní sladidla). V Austrálii není použití látky povoleno a pravděpodobně ani v USA.


Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?