Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E233 - Thiabendazol

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Nebezpečné
Nevhodné pro děti
Alergen
Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o konzervant účinný proti plísním - fungicid. Dříve se používal k úpravě kyselosti potravin. Údajně je vyráběn pouze jednou společností v Indii, která vyzývá výrobce, aby se látka používala jen velmi opatrně, protože výrazně ovlivňuje kyselost potravin.

Použití

Používá se k ošetření zvířecího krmiva, jablek, banánů, hovězího a vepřového masa, citrusového ovoce, hrušek, mléka. Účinně působí proti parazitům u zvířat.

Výroba

Thiabendazol se v největším množství získává synteticky z různých pesticidů.

Nežádoucí účinky

V rámci různých studií bylo zjištěno, že látka společně s E232 (Orthofenylfenolát) způsobuje zvířatům vznik nádorů a způsobuje nežádoucí orgánové změny. Látka se však považuje za bezpečnou za předpokladu, že nedojde ke konzumaci slupek ovoce, které bylo látkou ošetřeno. Možné nežádoucí reakce u citlivých osob. 

Doplňující informace

Látka není v rámci EU (ČR) povolená k použití do potravin.


Nejnovější články

Změna v potravinovém právu?

2. 5. 2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.…

Výzva k zavedení Nutri-Score v Evropě

Evropští vědci podepsali „Výzvu k zavedení Nutri-Score v Evropě“. Tedy dle nich…

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030

Posílení bezpečnosti i kontrolního systému, vzdělávání spotřebitelů a otázky…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?