Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E239 - Hexamethylentetraamin

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Nebezpečné

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o konzervant, který má formu bílého prášku nebo krystalků, bez zápachu.

Použití

Dříve se látka používala k marinování ryb. Dnes se však používá už jen ve výjimečných případech, např. jako konzervant sýrů. Látka slouží také jako složka lepidel, nátěrů a dále jako stabilizátor mazacích a izolačních olejů. V lékařství měla uplatnění pro antibakteriální léčbu močových cest, u zvířat jako antiseptikum.

Výroba

Vyrábí se synteticky.

Nežádoucí účinky

Látka se v těle rozkládá na škodlivý formaldehyd (E240), který je toxický a potenciálně karcinogenní. Podle univerzity v Miláně bylo ověřeno, že v sýru, do kterého se látka smí přidávat, nemá nežádoucí účinky a nehrozí ohrožení zdraví.

Doplňující informace

Látka je v ČR a v rámci EU povolena pouze na ošetření sýru Provolone. V USA a Austrálii nepovoleno.


Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?