Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E249 - Dusitan draselný

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Nebezpečné
Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Dusitan draselný - Wikipedie [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Nitrosaminy - Agronavigator.cz [ web ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Dusitan draselný je draselná sůl kyseliny dusité. Má formu nažloutlého prášku.Dusitany dodávají potravinám uzenou chuť, umožňují vzdorovat a působit vůči bakteriím Clostridium botulinum, slouží jako stabilizátory barvy - mají schopnost chemicky reagovat s molekulami myoglobinu a dodávat krvavě červenou barvu masným výrobkům, prodlužují životnost výrobků a zabraňují oxidaci tuků.

Použití

Dusitany v kombinaci s přírodními sekundárními aminy (aminokyseliny, aromata, aj.) tvoří nitrosaminy, silné rakovinotvorné látky. Vznikají při smažení slaniny za vysokých teplot, během výroby potravin, skladování a vytvářejí se i v lidském žaludku. Přidáváním vitaminů C a E do potravin se zabraňuje tvorbě těchto látek. Nitrosaminy jsou obsaženy v pečených, uzených a silně solených jídlech. Vyskytují se i v pivě – zvláště v pivě tmavém. Vysoký obsah nitrosaminu má také dlouho skladované ovoce a zelenina. Jeho vysoká koncentrace byla zjištěna ve špenátu, ředkvičkách, okurkách a hlávkovém salátu.) Je snaha obsah nitrosaminů v potravinách snižovat úpravou výrobních postupů, omezováním přídavku dusitanů nebo přidáváním vitaminů C a E, které jejich negativní účinky eliminují.

Výroba

Výrobci uvádějí, že je velmi těžké dusitany nahradit, protože neexistuje látka, která by měla podobné vlastnosti a zároveň výrazně neovlivnila požadovanou chuť výrobku.

Nežádoucí účinky

Dusitany se dostávají do potravin i do zeleniny prostřednictvím použitých hnojiv.

Doplňující informace

Dusitan draselný se vyrábí synteticky buď reakcí kyseliny dusité s hydroxidem draselným nebo zahříváním dusičnanu draselného za vzniku dusitanu a kyslíku.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Evropou řádí Listeria monocytogenes

Mražená kukuřice a možná další mražená zelenina jsou pravděpodobně zdrojem…

Neplýtvejte - uchovejte

Plýtvání potravinami ve vyspělých státech je velkým problémem. Jak jste na tom…

Je libo grilování?

S rozpukem léta, které přináší delší teplé večery, úměrně stoupá i čas strávený…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?