Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E280 - Kyselina propionová

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Kyselina propionová - Wikipedie [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

V čisté formě bezbarvá olejovitá kapalina s dráždivým zápachem, dobře rozpustná ve vodě i v tucích.

Použití

Brání růstu plísní v sýrech a v pomazánkách a účinkuje jako ochucovadlo. Přidává se do chlebové a cukrářské mouky, v nichž zabraňuje nitkovitosti chleba. Slouží též jako konzervační přísada do másla, nápojů s ovocnými příchutěmi, zmrzlin, cukrovinek nebo některých pekařských výrobků. 

Výroba

Vzniká přirozenou cestou jako vedlejší produkt kvašení, například alkoholických nápojů (pivo), ale tvoří se také v některých mléčných výrobcích, například v sýrech ementálského typu. Rovněž ji lze nalézt v jablkách, jahodách a čajových lístcích. Průmyslovým způsobem se vyrábí z ethylenu, vody a oxidu uhelnatého za přítomnosti katalyzátoru.

Nežádoucí účinky

Může způsobovat migrény jedincům, kteří jsou k nim náchylní. Častý kontakt s touto látkou může způsobit podráždění kůže (například u pracovníků pekáren). Jiné zdroje uvádějí, že někteří lidé mohou být na kyselinu propionovou a její deriváty přecitlivělí – mezi příznaky se objevují bolesti hlavy a břicha, podrážděnost, náladovost a nutkání k močení. Za běžných podmínek je však považována za bezpečnou látku.

Doplňující informace

Jelikož nemá kyselina propionová právě příjemnou vůni, používá se pouze v malých množstvích; podle některých zdrojů je čichem nejlépe odhalitelná v toastovém chlebu. Tato látka přirozeně vzniká i při trávení tuků a bakterií v bachoru dobytka a ovcí. Dříve v ČR nebyla povolena, dnes se smí přidávat potravin, např. do chleba s trvanlivostí delší než sedm dní, do baleného jemného pečiva a do cukrářských produktů z mouky (platí pro celou EU). V USA povoleno.


Nejnovější články

Test piv

Český národ pivo miluje - jsme národem pivařů. Ale víme, co všechno se dá v…

Kam ještě na jahody?

Máte rádi jahody tak jako my? A chtěli byste zjistit, kde je ještě mají?

Zázrak jménem brambora!

Potravina, kterou všichni známe, je běžně dostupná a přesto netušíme, jak a…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?