Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E283 - Propionan draselný

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Bílý prášek dobře rozpustný ve vodě. Má funkci konzervantu, který zabraňuje nitkování chleba, růstu plísní.

Použití

Propionan draselný je konzervant, který brání v růstu plísním a vzniku nitkovitosti v chlebu a pečivu. V některých státech je využíván při výrobě sýrů, cukrovinek a moštů. Dříve nebyla tato látka v ČR povolena, ale dnes je přidávána do chleba s trvanlivostí delší než sedm dní, do baleného jemného pečiva a do cukrářských produktů z mouky (platí pro celou EU).

Výroba

Získává se z hydroxidu draselného a kyseliny propionové. Přirozeně se vyskytuje v kvašených substancích, jako je pivo, víno nebo sýry, a lze ho běžně nalézt v lidském těle.

Nežádoucí účinky

Pokud jde o nežádoucí účinky, lze říci, že může ojediněle vyvolávat stejně příznaky jako jiné deriváty kyseliny propionové – propionan sodný a vápenatý (E281 a E282). Odhaduje se, že 5 až 10 % populace může trpět citlivostí na některé typy potravin – 30 až 40 % z nich může být alergických právě na propionan draselný, ovšem nikdy ne výlučně na něj, vždy společně s citlivostí na jiné přirozené či umělé látky v jídle. Za běžných podmínek se jedná o sloučeninu, která je považována za bezpečnou, avšak například v USA je ji přidávat do potravin zakázáno.

Doplňující informace

Tato látka přirozeně vzniká každý den v těle při trávení vlákniny a je okamžitě vstřebávána do krve. V ČR (celé EU) povoleno a použití jako E283. V USA nepovoleno pro používání v potravinách.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Přijďte na BODYFEST!

Své zdraví máte ve svých rukou, víc než si myslíte!

Recept od... Penny potřetí ...

Máme tady další recept od našich podporovatelů - tentokrát křehká krůtí prsa.

GHI nebo přepuštěné máslo?

Ghi- není potřeba kupovat za velké peníze. Vyrobte si doma sami přepuštěné…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?