Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E284 - Kyselina boritá

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Nebezpečné
Nevhodné pro děti

Zdroje informací

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Anorganická látka vyskytující se v podobě bezbarvých krystalků nebo jako bílý prášek rozpustný ve vodě. Jedná se o konzervant s nižší účinností. Má antiseptické, baktericidní a fungicidní vlastnosti.

Použití

Kyselinu boritou lze využít ke konzervování mléčných výrobků, vaječných směsí nebo ryb, ale v ČR (celé EU) je povoleno přidávat ji pouze ke kaviáru. Je to z toho důvodu, že není přesně stanoveno, od jakých množství může být nebezpečná pro lidský organismus. Její antiseptické, baktericidní a fungicidní vlastnosti z ní činí prostředek vhodný například k ošetřování citrusových plodů.  S jejím 2 až 3% roztokem se také lze setkat v očním lékařství pod názvem borová voda. Další využití má např. v dětských pudrech, mýdlech, oční krémy, ústní vody a v další kosmetice.

Výroba

Připravuje se z minerálu boraxu a anorganických kyselin, např. kyseliny chlorovodíkové.

Nežádoucí účinky

Tato látka může vykazovat toxické účinky jak při požití, tak při kontaktu s pokožkou. Kosmetické přípravky s jejím obsahem by neměly používat děti, které vůči nim mohou být obzvláště citlivé. Kyselina boritá funguje jako odtučňovací prostředek, avšak takto může zásadně pozměnit organismus. I přes četná varování ze strany Americké lékařské společnosti (Amercian Medical Association) ohledně její možné toxicity je stále používána, a to i v potravinářství. Časté podávání vyšších dávek může vyvolat zvracení, průjem, krvácení, anémii, kožní potíže. Jsou zaznamenány případy otravy po jejím požití.

Doplňující informace

Z důvodu projevů nežádoucích účinků nebyla dříve kyselina boritá v ČR jako přídatná látka povolena, nyní je možné ji přidávat do kaviáru (Jeseteří jikry) - platí pro celou EU. V USA kyselina boritá povolena je, ale pouze jako nepřímá potravinářská přísada do lubrikantů a kosmetických přípravků: mýdel určených k mytí mastné pokožky, solí do koupele nebo přípravků pro hygienu nohou.Kyselina boritá odpuzuje hmyz, jako jsou mravenci, švábi a podobně, likviduje plevel a nachází využití při impregnaci dřeva proti plísním nebo jako součást pyrotechnických směsí. Z dalších uplatnění této látky lze jmenovat vyztužování knotů svíček nebo mořidlo textilních materiálů. 


Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?