Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E302 - Askorban vápenatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Bezpečné

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o vápenatou sůl kyseliny askorbové (E300) - vitaminu C.

Použití

Používá se v potravinách jako antioxidant a zdroj vitamínu C.

Výroba

Vyrábí se za pomoci uhličitanu vápenatého, který se přidává do kyseliny askorbové.

Nežádoucí účinky

Látka je považována za bezpečnou. Pouze osoby se sklonem k tvorbě močových kamenů by se měli vyvarovat její konzumaci.

Doplňující informace

ADI (Acceptable daily intake – přijatelná denní dávka): neomezeno. V ČR (celé EU) je používání látky možné vyjma dětské výživy. Látka nese označení GRAS (generally recognized as safe - tzn. látka je považována za bezpečnou) a v USA je povolena.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Inovace v mlékárenství

Zpracovatelé mléka a výrobci mlékárenských výrobků v ČR jsou v inovacích značně…

Je libo brouk nebo červík?

Hmyz jako jídlo budoucnosti? Ne, už teď je možné ho zařadit do svých jídelníčků!

Rostlinné nebo živočišné?

Zájem konzumentů o tzv. rostlinné alternativy mléka, mléčných výrobků, ale i…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?