Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E302 - Askorban vápenatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Bezpečné

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o vápenatou sůl kyseliny askorbové (E300) - vitaminu C.

Použití

Používá se v potravinách jako antioxidant a zdroj vitamínu C.

Výroba

Vyrábí se za pomoci uhličitanu vápenatého, který se přidává do kyseliny askorbové.

Nežádoucí účinky

Látka je považována za bezpečnou. Pouze osoby se sklonem k tvorbě močových kamenů by se měli vyvarovat její konzumaci.

Doplňující informace

ADI (Acceptable daily intake – přijatelná denní dávka): neomezeno. V ČR (celé EU) je používání látky možné vyjma dětské výživy. Látka nese označení GRAS (generally recognized as safe - tzn. látka je považována za bezpečnou) a v USA je povolena.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?