Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E312 - Dodecylgallát

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Nebezpečné
Nevhodné pro děti
Alergen
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Nařízení Komise (EU) 2018/1481 ze dne 4. října 2018 [ web ]

Charakteristika

Jedná se o antioxidant, dobře rozpustný v tucích. Hořlavá látka. Nařízení Komise (EU) 2018/1481 ze dne 4. října 2018 komise přistoupila k jeho stažení ze seznamu schválených přídatných látek pro výrobu potravin.

Použití

V obalových materiálech bramborových lupínků a snídaňových cereálií aby z nich mohl proniknout do jídla a zabránit tak oxidaci. Jako přísada polévek, kořenících přípravků, omáček v sáčku, pečiva, kávy s mlékem z automatů, dětských žvýkaček, marcipánu, nugátu a dalších.

Výroba

Esterifikací dodecylalkoholu a kyseliny gallové, která se získává ze skořápky lískových ořechů.

Nežádoucí účinky

Výzkum neprokázal žádné karcinogenní nebo genotoxické účinky. Může způsobit alergické reakce v hojnější míře než ostatní galláty, protože je z nich nejsilnější. Dále může způsobit vyrážku či žaludeční problémy, a to zejména lidem, kteří přicházejí do styku s těmito látkami v rámci svých zaměstnání, např. pekaři. Studie na zvířatech (krysách) zjistily ovlivnění jejich rozmnožovací schopnosti. 

Doplňující informace

V Úředním věstníku EU bylo zveřejněno nařízení Komise (EU) 2018/1481 ze dne 4. října 2018 komise kvůli nedostatku adekvátních toxikologických údajů o dodecylgallátu (E 312) přistoupila k jeho stažení ze seznamu schválených přídatných látek pro výrobu potravin.


Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?