Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E312 - Dodecylgallát

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Nebezpečné
Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o antioxidant, dobře rozpustný v tucích. Hořlavá látka.

Použití

V obalových materiálech bramborových lupínků a snídaňových cereálií aby z nich mohl proniknout do jídla a zabránit tak oxidaci. Jako přísada polévek, kořenících přípravků, omáček v sáčku, pečiva, kávy s mlékem z automatů, dětských žvýkaček, marcipánu, nugátu a dalších.

Výroba

Esterifikací dodecylalkoholu a kyseliny gallové, která se získává ze skořápky lískových ořechů.

Nežádoucí účinky

Výzkum neprokázal žádné karcinogenní nebo genotoxické účinky. Může způsobit alergické reakce v hojnější míře než ostatní galláty, protože je z nich nejsilnější. Dále může způsobit vyrážku či žaludeční problémy, a to zejména lidem, kteří přicházejí do styku s těmito látkami v rámci svých zaměstnání, např. pekaři. Studie na zvířatech (krysách) zjistily ovlivnění jejich rozmnožovací schopnosti. 


Nejnovější články

Evropou řádí Listeria monocytogenes

Mražená kukuřice a možná další mražená zelenina jsou pravděpodobně zdrojem…

Neplýtvejte - uchovejte

Plýtvání potravinami ve vyspělých státech je velkým problémem. Jak jste na tom…

Je libo grilování?

S rozpukem léta, které přináší delší teplé večery, úměrně stoupá i čas strávený…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?