Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E323 - Anoxomer

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Anoxomer | Foodditive - Food Additive Common Uses, Adverse Reactions, Approvals [ web ]

Charakteristika

Látka vynalezená v roce 1976 jako vysoce účinný antioxidant v tucích a olejích na smažení. Není rozpustná ve vodě, dobře se však rozpouští v olejích a organických rozpouštědlech. Vyskytuje se ve formě šedobílého prášku. Na rozdíl od látek BHT a BHA je pro člověka neškodná, paradoxně je v ČR (celé EU) zakázána.

Použití

Používá se v rostlinných, živočišných nebo rybích tucích. Dále do základů pro žvýkačky, pekařských výrobků, sušenek, bramborových lupíncích nebo ve zpracovaném mase.

Výroba

Vyrábí se zcela synteticky kondenzační polymerací divynilbenzenu.

Nežádoucí účinky

Studie na zvířatech (krysy, myši, králíci, psi) a lidech nedokázaly žádný negativní  teratogenní, mutagenní nebo rakovinotvorný účinek. Látka nesetrvává v organismu a vylučuje se z těla ven.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) se nesmí látka používat. V USA je její použití povoleno.


Nejnovější články

Nepečené letní chuťovky

Dlouhé stání u plotny zejména v létě (mnohdy i během roku) bychom si rádi…

(De)hydratace organismu aneb Pomůže jen voda nebo iontové nápoje?

Léto přináší zvýšené riziko dehydratace v důsledku vyšších teplot, zvýšeného…

Gastronomická revoluce aneb talíři budoucnosti

Nadpis Gastronomická revoluce na obzoru: Konec fine diningu, vzestup luxusního…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?