Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E323 - Anoxomer

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Anoxomer | Foodditive - Food Additive Common Uses, Adverse Reactions, Approvals [ web ]

Charakteristika

Látka vynalezená v roce 1976 jako vysoce účinný antioxidant v tucích a olejích na smažení. Není rozpustná ve vodě, dobře se však rozpouští v olejích a organických rozpouštědlech. Vyskytuje se ve formě šedobílého prášku. Na rozdíl od látek BHT a BHA je pro člověka neškodná, paradoxně je v ČR (celé EU) zakázána.

Použití

Používá se v rostlinných, živočišných nebo rybích tucích. Dále do základů pro žvýkačky, pekařských výrobků, sušenek, bramborových lupíncích nebo ve zpracovaném mase.

Výroba

Vyrábí se zcela synteticky kondenzační polymerací divynilbenzenu.

Nežádoucí účinky

Studie na zvířatech (krysy, myši, králíci, psi) a lidech nedokázaly žádný negativní  teratogenní, mutagenní nebo rakovinotvorný účinek. Látka nesetrvává v organismu a vylučuje se z těla ven.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) se nesmí látka používat. V USA je její použití povoleno.


Nejnovější články

Budeme plasty vyrábět z potravinového odpadu?

Potravinový odpad jako základ pro biologicky rozložitelné plasty – vědci z…

Hořký osud křenu: Tradiční pochutina mizí z pultů!

Podává se ke klobásce nebo pečenému masu. Letos je však křen nedostatkovým…

Své zdraví máme ve svých rukou a na svém talíři!

S nadváhou bojuje více než polovina Čechů. Řešení máme každý na svém talíři.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?