Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E327 - Mléčnan vápenatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky

Bezpečné
Živočišný původ
Nevhodné pro děti

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o pevnou, bílou látku bez zápachu. Sůl kyseliny mléčné. Mléčnan vápenatý zvyšuje účinky antioxidantů a upravuje kyselost. Dodává tělu potřebný vápník.

Použití

Vylepšuje vlastnosti sušených a kondenzovaných mlék. Používá se jako kypřící látka, zpevňující látka v ovocných a zeleninových výrobcích a sýrech. Dále např. v krmivech, jogurtech, salámech, cukrovinkách, omáčkách, těstech na chléb a v dalších potravinách.

Výroba

Přidáním hydroxidu vápenatého do kyseliny mléčné nebo pomocí bakteriální fermentace škrobů nebo melasy.

Nežádoucí účinky

Vzhledem k tomu že mléčnany jsou produkovány i svalovými buňkami lidského těla a toto množství je mnohem vyšší, než množství přijímané v potravě, jsou mléčnany jako přídatná látka naprosto bezpečné.Formy typu D nebo DL mohou u dětí způsobit průjmy, zvracení či překyselení. Důvodem těchto potíží je fakt, že dětské tělo nemá dostatečně vyvinuté jaterní enzymy, které by uměly laktáty metabolizovat.Jiné nežádoucí vlastnosti nemá.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je její použití povoleno v nezbytném množství. K výrobě dětských příkrmů je povolena forma L této látky. V USA je použití látky povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?