Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E334 - Kyselina vinná

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky

Bezpečné

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Kyselina vinná se vyskytuje ve formě bezbarvých nebo průsvitných krystalků nebo jako bílý jemnozrnný krystalický prášek. Je bez zápachu, kyselé chuti. Přirozeně se vyskytuje v ovoci.

Použití

Kyselina vinná se používá především k úpravě kyselosti ovocných nápojů, vín, cukrovinek, želé, pekařských výrobků, ovocných šťáv, mražených mléčných výrobků, potravinářských barviv nebo sušených vaječných bílků. Dále se využívá jako kyselá složka do prášků do pečiva, též jako emulgátor regulující proces rosolovatění nebo jako zvlhčující látka. Pro svoji hroznovou a kyselou chuť se používá do sladkostí, limonád, zavařenin a pekařských výrobků. Krom toho má vlastnost vázat železnaté a měďnaté ionty, které katalyzují samovolnou oxidaci tuků, a tím může zabraňovat procesu žluknutí.

Výroba

Obvykle je získávána jako vedlejší produkt z hroznů při výrobě vína. Při tomto procesu se přidává vinan draselný do hydroxidu sodného a poté do kyseliny sírové za vzniku kyseliny vinné.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. V potravinách se vyskytuje jako přirozená složka. Ve velkém množství však může mít projímavé účinky nebo může způsobit zánět žaludku a střev. D-forma kyseliny vinné může při vylučování způsobit vznik a růst krystalů.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI): 0-30 mg/kg tělesné hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití kyseliny vinné povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. U dětských příkrmů lze použít v nezbytném množství pouze přirozenou L(+) formu jako součást prášku do pečiva (např. piškoty, dětské sušenky, atd.). V USA je používání také povoleno (GRAS látka). Kyselina vinná je nejdůležitější kyselina ve víně a má velký vliv na jeho kvalitu. V bílých vínech bývá více kyseliny vinné než v červených.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Svatý Martin - možná bez koně, ale s husou a vínem!

11.11.2022 dorazí Martin, zda bude na bílém koni nikdo neví, ale že budou vína…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?