Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E337 - Vinan sodnodraselný

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Bezpečné

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Vinan sodnodraselný (Siegnettova nebo Rochelleská sůl) je sodnodraselná sůl kyseliny vinné. Používá se k úpravě kyselosti nebo jako emulgátor.

Použití

Vinan sodnodraselný se používá jako regulátor kyselosti, látka kontrolující pH nebo jako emulgátor. Díky těmto vlastnostem ho můžeme nalézt v potravinách, jako jsou práškové dortové směsi nebo sušené kvasnice. Využívá se i při výrobě sýrů a zavařenin. Krom toho váže stopové kovy a tím odstraňuje jejich nežádoucí účinky.

Výroba

Průmyslově se vyrábí přidáváním stejného množství hydroxidu sodného a hydroxidu draselného do kyseliny vinné.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI): 0-30 mg/kg hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití vinanu sodnodraselného povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?