Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E341 - Fosforečnany vápenaté

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Fosforečnan vápenatý je vápenatá sůl kyseliny fosforečné. Je to látka bez chuti. Používá se především jako protispékavá látka a kypřidlo.

Použití

Fosforečnan vápenatý upravuje pH potravin, působí jako stabilizátor, protispékavá a kypřící látka. Tuto sloučeninu nalezneme v pekařských a cereálních výrobcích, v kořenících směsích, v soli, želé a sýrech. Jako zpevňující látka působí při výrobě konzervované zeleniny a ovoce. Zlepšuje kvalitu těsta a odstraňuje nežádoucí účinky kovů. Obsahující vápník se používá jako zdroj vápníku.

Výroba

Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu vápenatého do kyseliny fosforečné.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku.

Doplňující informace

Maximální přípustné množství: 70 mg/kg tělesné hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití fosforečnanu vápenatého povoleno v nezbytném množství v potravinách a při výrobě dětských příkrmů. V USA je používání také povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Stahování výrobků z vepřového masa z trhu

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje dva masné výrobky…

Strava v nemocnicích, sociálních službách, či školách...BUDE KVALITNĚJŠÍ A ZDRAVĚJŠÍ?

Kvalita nemocničního stravování zásadně ovlivňuje proces léčby a…

Jaké máslo je kvalitní?

Máslo je nepostradatelným základem kuchyně – ať už ho používáte na pečení,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?