Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E343 - Fosforečnany hořečnaté

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Fosforečnan hořečnatý je hořečnatá sůl kyseliny fosforečné. Jeho využití nalezneme jako regulátor kyselosti, protispékavá látka nebo jako stabilizátor.

Použití

Fosforečnan vápenatý se používá jako látka upravující pH nebo stabilizátor a má protispékavé vlastnosti. Používá se při výrobě sýrů, masa nebo do kvasnic. Obsahující hořčík se používá jako zdroj hořčíku.

Výroba

Průmyslově se vyrábí přidáváním oxidu hořečnatého do kyseliny fosforečné

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, ovšem při zvýšeném příjmu fosforečnanů může dojít k nedostatku vápníku v těle.

Doplňující informace

Maximální přípustné množství: 70 mg/kg tělesné hmotnosti. V ČR nebylo používání fosforečnanu hořečnatého jako přídatné látky v potravinách povoleno, nyní je v ČR i v celé EU povolen. V USA je používání povoleno (GRAS látka).


Nejnovější články

Nepečené letní chuťovky

Dlouhé stání u plotny zejména v létě (mnohdy i během roku) bychom si rádi…

(De)hydratace organismu aneb Pomůže jen voda nebo iontové nápoje?

Léto přináší zvýšené riziko dehydratace v důsledku vyšších teplot, zvýšeného…

Gastronomická revoluce aneb talíři budoucnosti

Nadpis Gastronomická revoluce na obzoru: Konec fine diningu, vzestup luxusního…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?