Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E357 - Adipan draselný

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Adipan draselný je draselná sůl kyseliny adipové. Používá se k úpravě kyselosti nebo jako náhražka soli.

Použití

Adipan draselný dodává potravinám chuť a používá se jako regulátor kyselosti. Tuto látku můžeme nalézt v náplních a polevách jemného nebo trvanlivého pečiva, v cukrářských výrobcích, dezertech a v nápojích v prášku. Používá se také v lehce solených jídlech nebo jako náhražka soli.

Výroba

Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu draselného do kyseliny adipové.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití látky povoleno v nezbytném množství do náplní koláčů a polev, cukrářských výrobků, dezertů a do nápojů v prášku. V USA je používání adipanu draselného jako přídatné látky v potravinách zakázáno.


Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?