Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E357 - Adipan draselný

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Adipan draselný je draselná sůl kyseliny adipové. Používá se k úpravě kyselosti nebo jako náhražka soli.

Použití

Adipan draselný dodává potravinám chuť a používá se jako regulátor kyselosti. Tuto látku můžeme nalézt v náplních a polevách jemného nebo trvanlivého pečiva, v cukrářských výrobcích, dezertech a v nápojích v prášku. Používá se také v lehce solených jídlech nebo jako náhražka soli.

Výroba

Průmyslově se vyrábí přidáváním hydroxidu draselného do kyseliny adipové.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití látky povoleno v nezbytném množství do náplní koláčů a polev, cukrářských výrobků, dezertů a do nápojů v prášku. V USA je používání adipanu draselného jako přídatné látky v potravinách zakázáno.


Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?