Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E381 - Citronan železitoamonný

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Citran železitoamonný se vyskytuje ve formě zeleného nebo hnědého prášku, je velmi rozpustný ve vodě, bez zápachu a je charakteristický mírně železnou-kovovou chutí. Používá se k úpravě kyselosti, jako protispékavá látka nebo jako zdroj železa.

Použití

Citran železitoamonný se používá jako regulátor kyselosti nebo jako protispékavá látka sypkých potravin jako např. kuchyňské soli, sypkých směsí na výrobu dortů, v kořeněných směsích nebo v cereáliích. Využívá se také pro doplnění potravin železem.

Výroba

Průmyslově je vyráběn přidáváním chloridu železitého a amoniaku do kyseliny citrónové.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. 

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI): 0-1 mg/kg hmotnosti. V ČR (celé EU) není povoleno používat síran železitoamonný jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Ceny zmrzlin opět rostou

Letošní zmrzlinová sezóna se opět prodraží, a to jak u kopečkové zmrzliny v…

Černé olivy pod drobnohledem: barva, sůl a (ne)čekané železo 

Černé olivy, oblíbená součást mnoha pokrmů, skrývají za svou barvou a chutí…

Minerální vody pod lupou: jak vybrat tu správnou a nepřestřelit s bublinkami

Minerální voda může pitný režim zpestřit, ale při nesprávném výběru i ublížit.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?