Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E383 - Glycerofosforečnan vápenatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Glycerofosforečnan vápenatý je jemný bílý prášek, téměř bez chuti a bez zápachu. Používá se jako stabilizátor.

Použití

Glycerofosforečnan vápenatý je používán jako stabilizátor nebo jako přísada do prášků do pečiva. Využívá se také pro doplnění potravin vápníkem, své uplatnění má jako doplněk stravy a můžeme ho nalézt i v zubních vodách. V medicíně se používá pro znecitlivění.

Výroba

Je pravděpodobně vyráběn smísením minerálních látek za přítomnosti syntetické chemické látky.

Nežádoucí účinky

Zatím nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) není povoleno používat glycerofosforečnan vápenatý jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?