Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E384 - Citronan isopropylnatý

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Nepovolené v EU

Zdroje informací

030. Isopropyl citrate mixture (FAO Nutrition Meetings Report Series 40abc) [ web ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Citronan isopropylnatý neboli isopropyl citrát je bezbarvá až bílá, mastná nebo vosková látka. Je bez zápachu. Používá se jako sekvestrant a antioxidant.

Použití

Citronan isopropylnatý, jako látka rozpustná v tucích, váže ionty kovů, které katalyzují samovolnou oxidaci tuků, a tím může zabraňovat procesu žluknutí. Proto se používá v rostlinných olejích a margarínech jako sekvestrant a antioxidant.

Výroba

Vyrábí se esterifikací kyseliny citronové s 2-propanolem. Vzniká směs citronanů.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ovšem během metabolismu může vznikat toxický isopropyl alkohol. Při tepelném rozkladu citronanu isopropylnatého se uvolňuje štiplavý a dráždivý dým.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) není povoleno používat citronan isopropylnatý jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno (GRAS látka).


Nejnovější články

Bezlaktózové neznamená méněcenné: Pravda o živinách

Stále více lidí sahá po bezlaktózových výrobcích, ať už kvůli intoleranci, nebo…

Test mražené pizzy 2025

Po mražené pizze sáhl snad každý, kdo byl nucen v časové tísni vytvořit…

Řecké jogurty

Rozdíl mezi „řeckým jogurtem“ a „normálním jogurtem“ je poměrně výrazný, a to…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?