Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E384 - Citronan isopropylnatý

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Nepovolené v EU

Zdroje informací

030. Isopropyl citrate mixture (FAO Nutrition Meetings Report Series 40abc) [ web ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Citronan isopropylnatý neboli isopropyl citrát je bezbarvá až bílá, mastná nebo vosková látka. Je bez zápachu. Používá se jako sekvestrant a antioxidant.

Použití

Citronan isopropylnatý, jako látka rozpustná v tucích, váže ionty kovů, které katalyzují samovolnou oxidaci tuků, a tím může zabraňovat procesu žluknutí. Proto se používá v rostlinných olejích a margarínech jako sekvestrant a antioxidant.

Výroba

Vyrábí se esterifikací kyseliny citronové s 2-propanolem. Vzniká směs citronanů.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ovšem během metabolismu může vznikat toxický isopropyl alkohol. Při tepelném rozkladu citronanu isopropylnatého se uvolňuje štiplavý a dráždivý dým.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) není povoleno používat citronan isopropylnatý jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno (GRAS látka).


Nejnovější články

Ceny zmrzlin opět rostou

Letošní zmrzlinová sezóna se opět prodraží, a to jak u kopečkové zmrzliny v…

Superpotraviny z české kuchyně: skryté poklady běžných surovin

Zapomeňte na předražené exotické bobule a prášky, jejichž účinky jsou často jen…

Černé olivy pod drobnohledem: barva, sůl a (ne)čekané železo 

Černé olivy, oblíbená součást mnoha pokrmů, skrývají za svou barvou a chutí…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?