Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E384 - Citronan isopropylnatý

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Nepovolené v EU

Zdroje informací

030. Isopropyl citrate mixture (FAO Nutrition Meetings Report Series 40abc) [ web ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Citronan isopropylnatý neboli isopropyl citrát je bezbarvá až bílá, mastná nebo vosková látka. Je bez zápachu. Používá se jako sekvestrant a antioxidant.

Použití

Citronan isopropylnatý, jako látka rozpustná v tucích, váže ionty kovů, které katalyzují samovolnou oxidaci tuků, a tím může zabraňovat procesu žluknutí. Proto se používá v rostlinných olejích a margarínech jako sekvestrant a antioxidant.

Výroba

Vyrábí se esterifikací kyseliny citronové s 2-propanolem. Vzniká směs citronanů.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ovšem během metabolismu může vznikat toxický isopropyl alkohol. Při tepelném rozkladu citronanu isopropylnatého se uvolňuje štiplavý a dráždivý dým.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) není povoleno používat citronan isopropylnatý jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno (GRAS látka).


Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?