Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E385 - Ethylendiamintetraacetát vápenato-disodný

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Alergen

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Ethyldiamintetraacetát vápenato-disodný je bílý prášek mírně slané chuti, bez zápachu. Používá se především jako látka zachovávající barvu a chuť potravin.

Použití

Díky své významné vlastnosti vázat železnaté a měďnaté ionty, čímž zabraňuje jejich reakcím s jinými látkami, které by jinak způsobily ztrátu barvy, textury nebo žluknutí, má tato látka významné využití v potravinářství. Např. při výrobě brambor zamezuje jejich zhnědnutí. V konzervované a sterilované zelenině se využívá pro zachování barvy a v perlivých nealkoholických nápojích pro zachování chuti. Své uplatnění má i jako konzervant např. v majonézách, v různých druzích dressingů, sýrových pomazánkách nebo v margarínech, kde zároveň zabraňuje procesu žluknutí. V medicíně se využívá při otravách olovem nebo jinými těžkými kovy díky dvé schopnosti vázat kovové ionty. Jelikož spolupracuje s antioxidanty, může se používat v kombinaci s nimi.

Výroba

Průmyslově se vyrábí z etylenu, amoniaku a octového anhydridu.

Nežádoucí účinky

V mírném množství je tato látka pravděpodobně bezpečná. Ovšem i v lidském těle si zachovává vlastnost vázat ionty kovů, a pokud je v těle málo důležitých kovů (např. železo, zinek nebo měď), může přítomnost ethyldiamintetraacetátu způsobit jejich větší nedostatek. U vegetariánů způsobuje snižování přisvojitelnosti železa z rostlinné potravy. Je považován za alergen; u citlivých osob by při kontaktu s touto látkou mohlo dojít k alergické reakci. Při větších dávkách může způsobit střevní potíže, svalové křeče nebo poškození ledvin (krev v moči).

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI): 0-2,5 mg/kg hmotnosti. Dříve v ČR nebylo povoleno používání ethyldiamintetraacetátu vápenato-disodného jako přídatnou látku do potravin. Dnes se může přidávat do sterilované zeleniny, ryb, korýšů a měkkýšů, majonéz nebo emulgovaných tuků a omáček (platí pro celou EU). V USA je používání povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?