Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E386 - Ethylendiamintetraacetát disodný

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Sekvestranty

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Ethyldiamintetraacetát disodný je bílý krystalický prášek rozpustný ve vodě. Používá se jako konzervant nebo sekvestrant.

Výroba

Průmyslově se vyrábí z etylenu, amoniaku a octového anhydridu.

Použití

Tato látka váže ionty kovů, čímž zabraňuje jejich reakcím s jinými látkami, které by jinak způsobily ztrátu barvy, textury nebo žluknutí. Proto se používá k zachování barvy potravin jako např. do sterilované a nakládané zeleniny. Dále zabraňuje procesu žluknutí, čehož se využívá v majonézách, různých druzích dressingů, omáčkách, pomazánkách, v margarínech a tucích. Své uplatnění má i jako konzervant (působí proti některým bakteriím) např. v salátových zálivkách nebo při úpravě povrchu ryb. Jelikož spolupracuje s antioxidanty, může se používat v kombinaci s nimi.

Nežádoucí účinky

V mírném množství je tato látka pravděpodobně bezpečná. Ovšem i v lidském těle si zachovává vlastnost vázat ionty kovů, a pokud je v těle málo důležitých kovů (např. železo, zinek nebo měď), může přítomnost ethyldiamintetraacetátu disodného způsobit jejich větší nedostatek. U vegetariánů způsobuje snižování přisvojitelnosti železa z rostlinné potravy.

Doplňující informace

V ČR není povoleno používat ethyldiamintetraacetát disodný jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?