Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E386 - Ethylendiamintetraacetát disodný

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Sekvestranty

Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Ethyldiamintetraacetát disodný je bílý krystalický prášek rozpustný ve vodě. Používá se jako konzervant nebo sekvestrant.

Výroba

Průmyslově se vyrábí z etylenu, amoniaku a octového anhydridu.

Použití

Tato látka váže ionty kovů, čímž zabraňuje jejich reakcím s jinými látkami, které by jinak způsobily ztrátu barvy, textury nebo žluknutí. Proto se používá k zachování barvy potravin jako např. do sterilované a nakládané zeleniny. Dále zabraňuje procesu žluknutí, čehož se využívá v majonézách, různých druzích dressingů, omáčkách, pomazánkách, v margarínech a tucích. Své uplatnění má i jako konzervant (působí proti některým bakteriím) např. v salátových zálivkách nebo při úpravě povrchu ryb. Jelikož spolupracuje s antioxidanty, může se používat v kombinaci s nimi.

Nežádoucí účinky

V mírném množství je tato látka pravděpodobně bezpečná. Ovšem i v lidském těle si zachovává vlastnost vázat ionty kovů, a pokud je v těle málo důležitých kovů (např. železo, zinek nebo měď), může přítomnost ethyldiamintetraacetátu disodného způsobit jejich větší nedostatek. U vegetariánů způsobuje snižování přisvojitelnosti železa z rostlinné potravy.

Doplňující informace

V ČR není povoleno používat ethyldiamintetraacetát disodný jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Rádio Wave - Houpačky

Houpačky jsou magazín pro aktivní rodiče, Přijali jsme pozvání a povídali si o…

Boloňské omáčky

Víte co patří do BOLOŇSKÉ omáčky? A co ty kupované? Co si myslíte, že obsahují?

Pojďte se vzdělávat

Podívejte se na pozvánku na seminář ke světovému dni výživy: Ve zdravém těle…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?