Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E387 - Oxystearin

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Sekvestranty

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Oxystearin je směs glyceridů, částečně oxidovaných kyselinou stearovou a dalšími mastnými kyseliny. Má voskový charakter. V potravinářství se používá při nežádoucí tvorbě krystalů a zákalů nebo jako sekvestrant a odpěňovač.

Použití

Oxystearin působí jako emulgátor proti nežádoucí tvorbě krystalů a zákalů v rostlinných olejích. Zabraňuje též jejich připalování při smažení a pečení. Jeho uplatnění nalezneme i v pekařských výrobcích, kde se využívá jako nosič a lubrikant. Má vlastnost vázat železnaté a měďnaté ionty, čímž zabraňuje jejich reakcím s jinými látkami, které by jinak způsobily ztrátu barvy, textury nebo žluknutí. Působí také jako odpěňovač při výrobě řepného cukru a kvasnic.

Výroba

Vyrábí se reakcí hydrogenovaného rostlinného oleje za zvýšené teploty.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) není povoleno používat oxystearin jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno.


Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?