Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E387 - Oxystearin

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Sekvestranty

Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Oxystearin je směs glyceridů, částečně oxidovaných kyselinou stearovou a dalšími mastnými kyseliny. Má voskový charakter. V potravinářství se používá při nežádoucí tvorbě krystalů a zákalů nebo jako sekvestrant a odpěňovač.

Použití

Oxystearin působí jako emulgátor proti nežádoucí tvorbě krystalů a zákalů v rostlinných olejích. Zabraňuje též jejich připalování při smažení a pečení. Jeho uplatnění nalezneme i v pekařských výrobcích, kde se využívá jako nosič a lubrikant. Má vlastnost vázat železnaté a měďnaté ionty, čímž zabraňuje jejich reakcím s jinými látkami, které by jinak způsobily ztrátu barvy, textury nebo žluknutí. Působí také jako odpěňovač při výrobě řepného cukru a kvasnic.

Výroba

Vyrábí se reakcí hydrogenovaného rostlinného oleje za zvýšené teploty.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) není povoleno používat oxystearin jako přídatnou látku do potravin. V USA je používání povoleno.


Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?