Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E407a - Guma Euchema

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Želírující látky

Alergen

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Guma Euchema je karagenan s vyšším obsahem celulózy a vyskytuje se v červených mořských řasách (druh Eucheuma spinosus nebo Eucheuma cottonii). Používá se jako stabilizátor, zahušťovadlo, želírující látka a emulgátor.

Použití

Guma Euchema zlepšuje gelové vlastnosti potravin, zlepšuje texturu dezertů a mražených mléčných výrobků a ve zpracovaných masových výrobcích působí jako emulgátor. Dále se přidává do nízkotučných jogurtů, zmrzlin a cukrovinek.

Výroba

Získává se z červených řas působením horké zásadité vody.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat alergické reakce, nadýmání a projímavé účinky.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití látky povoleno v nezbytném množství v potravinách kromě dětské výživy.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Zdravé pečení?

Zdravý koláč? Záleží, co za koláč upečete. Pokud vyměníte bílý cukr za třtinový…

Je libo kozí sýr?

Někomu voní, jiným smrdí...jedni ho milují, jiní nemusí...inu kozí sýr. A jak…

Neplýtvejte - chraňte přírodu...

10 tipů, jak doma neplýtvat potravinami neb většina
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?